O tom, že prípadná výstavba mesta na akékoľvek planéte vzdialenej stovky miliónov kilometrov bude poriadne drahá, nemôže byť sporu. Presnejšiu čiastku je ťažké odhadnúť, každopádne Elon Musk sa o to pokúsil v súvislosti so svojimi plánmi kolonizácie Marsu.

Generálny riaditeľ SpaceX predminulý týždeň na Twitteri uviedol, že náklady na realizáciu podobného projektu by sa mohli pohybovať medzi 100 miliardami a 10 biliónmi dolárov.

Zdroj: NASA

​Pre predstavu: prvá uvedená suma predstavuje necelých 10 percent amerického vojenského rozpočtu pre rok 2019, zatiaľ čo druhá cca trojnásobok daňového príjmu USA za rok 2018.

Najprv Starship a potom ...

Musk vypočítal, že odoslanie jednej tony užitočného nákladu na Mars bude v blízkej budúcnosti stáť zhruba 100 tisíc dolárov. Ak by teda k vytvoreniu sebestačného mesta bolo potrebných milión ton materiálu, vo výsledku sa dostaneme na 100 miliárd dolárov.

Zdroj: NASA

​Aby však SpaceX o niečom takom vôbec mohla začať vážne uvažovať, musí najprv dokončiť Starship. Ak pôjde všetko dobre, táto gigantická raketa by na Mars pri každej ceste zvládla doručiť cez 100 ton užitočného nákladu.

Celá vec má však viacero háčikov. Jeden z nich spočíva napríklad v tom, že aby sa Starship následne mohla vrátiť späť na Zem, potrebovala by doplniť nádrže priamo na červenej planéte. Čo znamená, že astronauti by mali byť schopní vyrobiť palivo z miestnych zdrojov.

Zdroj: CNC