Kodaň predstavila nový cyklistický most.

Kodaň je oficiálne dánskym a neoficiálne hlavným mestom cyklistiky, kde na jednej strane jazdí viac ľudí na bicykloch ako autom, na druhej strane je známe, že cyklisti sa tam majú viac než dobre. A odteraz ešte lepšie, po odhalení elegantného mosta Lille Langebro v centre mesta určeného pre cyklistov a chodcov.

Most z oceľovej konštrukcie, za ktorým stojí architektonické štúdio Wilkinson Eyre, je dlhé 160 metrov, a to najmä kvôli ľahšiemu prístupu k radnici a ulici Vester Voldgade smerujúcej ku nej a štvrti Christianshavn.

Koncepcia mosta bola navrhnutá tak, aby bola v harmónii s historickým pobrežím Christianshavn; má trojuholníkový tvar na oboch koncoch,

ale jeho najdôležitejšou funkciou je „demontovateľnosť“ piatich kusov, ktorá umožňuje otvorenie a otočenie mosta pri prechode lodí.

Zábradlie je vyrobené z nehrdzavejúcej ocele a má malú sieťovú vložku. Jej sedem metrov široká cesta je rozdelená na dva úseky, z ktorých štyri metre využívajú cyklisti, zatiaľ čo zvyšné tri metre môžu aj v noci využívať chodci vďaka žiarivému osvetleniu.

Pozrite si galériu

Zdroj: Archdaily