Fungovalo to na myšiach, ale bude to fungovať aj na ľuďoch?

Je to sľubný výsledok, ale nie prvý, o ktorom sa to dá povedať. V boji proti rakovine už posilňovali imunitný systém, indickí vedci tvrdia, že chorí môžu prežiť pomocou chilli a na tento účel už boli vyvinuté aj nanoroboty. Teraz je predmetom výskumu rakovina prsníka. Výskumný tím použil špeciálnu liečebnú metódu.

Science Alert vysvetlil dva biologické procesy zodpovedné za bunkovú transformáciu. Vedci ich vyvolali u myší, ktorým boli predtým implantované agresívne rakovinové bunky. Experiment bol úspešný a väčšina rakovinových buniek sa premenila na tuk. Tento proces sa nazýva adipogenéza.

Nie všetky rakovinové bunky sa zmenili na tuk, ale prestali sa množiť a tie, ktoré podstúpili adipogenézu, sa neregenerovali. Obrázok nižšie ukazuje, ako sa rakovinové bunky označené zelenou farbou stratili a stal sa z nich tuk, tie hnedé škvrny. Červená bodka vľavo je pôvodná tuková bunka.

Zdroj: Univesity of Basel

​Predpokladá sa, že ľudia budú môcť túto metódu v budúcnosti používať súbežne s chemoterapiou. Experimenty na ľuďoch sú zatiaľ v nedohľadne.

Zdroj: Cell