Tradičná vianočka, hrnčeková zo špaldovej múky recept. Domáca vianočka, ktorá rozvoniava po celom dome. Vyskúšajte overený recept z kuchyne portálu Ženy v meste.

Vianočka

Pravá, domáca, alebo tradičná vianočka, presne podľa vašej chuti ku Vianociam neodmysliteľne patrí.  V zdravšej verzii zo špaldovej múky? Tak potom určite vyskúšajte tento recept. Aj keď potrebujete viac času kvôli kysnutiu, samotná príprava je nenáročná, potrebujete iba hrnček a upliesť jednoduchý vrkoč.

 Je pravdou, že vianočku si môžete aj kúpiť, ale takú domácu, ktorá rozvoniava po celom byte či dome sa oplatí vyskúšať.

Tu je osvedčený recept na pravú domácu vianočku, ktorý určite patrí medzi 10 najlepších vianočných receptov. Nech sa páči. Váš obľúbený portál Ženy v meste si pre vás pripravil ďalší skvelý recept

Vyskúšajte aj recept na pardubické perníky, alebo aj ten na vianočné bobáľky.

  • Čas prípravy:  30 minút,
  • Čas kysnutia: 90 minút,
  • Čas pečenia: 35 minút,
  • Počet kusov: 1

Ingrediencie na hrnčekovú vianočku

hrnček 250 ml

na kvások:

  • 1 ks čerstvé droždie (42 g),
  • ½ hrnček vlažné mlieko,
  • 1 polievková lyžica trstinový cukor (kryštálový cukor),

na cesto:

  • 3 hrnček hladká špaldová múka (hladká múka špeciál),
  • zarovnaná kávová lyžička soli,
  • 1 ks vanilínový cukor,
  • ½ balíček prášok do pečiva,
  • ½ hrnček vlažné mlieko,
  • ¼ hrnček minerálka perlivá,
  • 100 g zmäknuté maslo,
  • 2 ks žĺtok,
  • 3 polievková lyžica medu (trstinový, kryštálový cukor),
  • nastrúhaná citrónová  alebo pomarančová kôra,
  • podľa chuti hrozienka, brusnice, mandľové lupienky,  nasekané oriešky,
  • rum (nemusí byť),

na potretie vianočky:

  • rozpustené maslo alebo rozmiešané vajce (bielok),

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na hnčekovú vianočku

  1. Najprv si namočíme hrozienka alebo brusnice (jednu hrsť) do rumu, môžeme aj do vody. Ak sú tvrdšie, aspoň na jednu hodinu. Keď ich neobľubujeme, vynecháme ich.
  2. Pripravíme kvások. Do polievkovej misky pridáme polovicu hrnčeka vlažného mlieka, jednu lyžicu cukru a rozdrobené droždie. Vymiešame,  aby  sa  droždie  rozpustilo.  Necháme nakysnúť. Trvá  to približne 5-10 minút. Urobí sa pena.


     
  3. Medzitým si do väčšej misy alebo misky od kuchynského robota pridáme  hladkú múku, soľ, vanilínový cukor, prášok do pečiva, zvyšné vlažné mlieko, minerálku, zmäknuté maslo, žĺtky, ďalší cukor alebo med a nastrúhanú kôru. Môžeme pridať aj rum.


     
  4. Prilejeme kvások a rukou alebo metličkami na hnetenie vypracujeme vláčne cesto. Ručne to trvá cca 20 minút, robotom samozrejme zopár minút.


     
  5. Hrozienka alebo brusnice scedíme. Zapracujeme k cestu. Môžeme aj plátky mandlí, ale aj nasekané oriešky. Jednoducho, čo  máme radi.
  6. Vymiesené cesto musí kysnúť vo väčšej miske, lebo zväčší svoj objem (minimálne dvojnásobne). Ak sme ho spracovávali v menšej nádobe, preložíme ho, poprášime múkou a nádobu prikryjeme kuchynskou utierkou.


     
  7. Necháme na teplom mieste kysnúť aspoň jednu hodinu. Dosku si poprášime múkou a preložíme nakysnuté cesto. Rozdelíme na 5  rovnakých častí. Urobíme si šúľky, ktoré budeme zapletať. Ja som zvolila vrkoč z troch a dvoch šúľkov.


     
  8. Plech vystelieme papierom na pečenie, preložíme vrkoč z troch častí. Oba konce stlačíme a podohneme pod  vianočku. Stred potrieme bielkom (zlepí obe časti) a na neho položíme vrkoč z dvoch častí, ktorý natiahneme na celú dĺžku vianočky, konce taktiež zahneme pod vianočku. Zatlačíme. V strede zapichneme špajdle aj na štyroch miestach, aby vianočka nestratila svoj tvar.


     
  9. Takto upletenú vianočku so  špajdlami prikryjeme utierkou a necháme minimálne 30 minút nakysnúť. Krásne narastie.Po tomto čase ju jemne potrieme rozpusteným maslom. Keď použijeme maslo, kysnuté cesto nepraskne. Vianočku môžeme potrieť aj rozmiešaným vajíčkom alebo bielkom, bude sa pekne lesknúť. Posypeme plátkami mandlí, orieškami.


     
  10. Pečieme pri teplote 160o C približne 30-40 minút. Dávame pozor, aby sa nepripálila a nebola vysušená. Po upečení ju necháme vychladnúť. Môžeme posypať práškovým cukrom.


     
  11. Tradičná vianočka by mala byť správne upletená z troch vrkočov, štyroch, troch a dvoch pletencov. Majú svoju symboliku. Ja som chcela pletenie zjednodušiť, preto som zvolila tento spôsob, aby to nebolo zbytočne komplikované. Nezabúdajme, dokonalosť nie je dôležitá, ale  chuť a najdôležitejšie je predsa upiecť vianočku s láskou. Veď také majú byť Vianoce, plné lásky a pokoja.

Nádherné Vianoce a dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na linecké cesto