18.04.2024, meniny má
19. augusta 2019

Seredčan Filip Prešnajder premenil svoj chlapčenský sen o pretekaní na online šport. Dnes patrí medzi najlepších

Seredčan Filip Prešnajder premenil svoj chlapčenský sen o pretekaní na online šport. Dnes patrí medzi najlepších
Zdroj: Filip Prešnajder
reklama

Keď sme vám v minulosti hovorili o eSporte, ani sme netušili, že jeden z úspešných hráčov pochádza aj z nášho mesta. A hoci túžil jazdiť a pretekať vo Formule 1, jeho otec prišiel s inou alternatívou, a tak sa pomaly dostal do sveta eSportu. Dnes má 17 rokov a reprezentuje nielen seba a naše mesto, ale aj našu krajinu.

Do pozornosti dávame mladý talent, ktorým je Filip Prešnajder. A aby sme Filipa mohli podporiť a dozvedieť sa o ňom niečo viac, rozhodli sme sa ho vyspovedať.

Filip, ty sa venuješ zaujímavému eSportu, ktorý ti však prináša úspech. Oboznámiš nás, v čom tento šport spočíva?

Dá sa to opísať celkom stručne. Je to pretekanie ako v normálnom motoršporte, ale na simulátoroch.

Vráťme sa na začiatok. Ako si sa k tomu dostal? Koľko si mal rokov? Pamätáš si na svoju prvú hru?

Dostal som sa k tomu, keď som mal 8 rokov. Už odmalička som chcel byť pretekárom Formule 1, ale naša rodina nikdy nemala finančné prostriedky na to, aby som s tým mohol začať. Pretekanie v reálnom svete je finančne veľmi, veľmi náročné a môže vás stáť aj 100 000 eur len za jednu sezónu v motokárach. Môj otec mi navrhol iné riešenie. Kúpil mi volant, počítačovú hru Formula 1 2010 a ja som začal jazdiť. Vtedy som to bral ako taký koníček a zábavu až do roku 2017, kedy samotná Formula 1 oznámila ich prvý ročník Esport série. Vtedy som sa však nemohol zúčastniť, pretože som mal iba 14 rokov a minimálny vek na účasť bol 16 rokov.

reklama

Čo si k tejto aktivite na začiatok potreboval? Akú výbavu vlastníš dnes? Je to finančne náročné?

Volant a pedále. Zo začiatku to boli základné, lacné veci, ale stačilo to. Medzi rokmi 2017 a 2018, kedy som sa pripravoval na to, aby som mal šancu sa kvalifikovať, si ma vyhliadol nemecký tím VP-Gaming.de, ktorý mi pomohol kvalitnejšou výbavou. Dnes vlastním na pomery série F1 Esports výbavu, ktorá sa už dá porovnávať s tým, s čím sme jazdili na súťaži. Finančne to však môže byť pre niekoho pomerne náročné. Niektoré výbavy, ktoré sa používajú na súťažiach, môžu stáť niekoľko stoviek eur. Keď si to ale väčšina porovná s pretekaním v reálnom svete, ktoré je niekoľkokrát drahšie, nie je to vôbec zlé.

ZDROJ: FORMULA 1

Máš aj nejaký vzor, ktorý ťa inšpiruje?

Keď tak nad tým premýšľam, ani nie. Keď som bol mladší, určite, ale dnes už asi nie.

Ako vyzerá tvoj bežný deň? Koľko hodín denne pri tom tráviš?

Záleží na tom, či sa mám pripravovať na nejakú súťaž, alebo nie. Vtedy je to samozrejme viac. Normálne to je zhruba tak 2 – 3 hodiny denne. Čo sa týka môjho dňa ako takého, ak netrénujem, tak čas trávim pozeraním filmov, seriálov alebo idem niekam s kamarátmi. Väčšinou si zahrať futbal.

Máš z toho už aj nejaký zisk? Dalo by sa tým v budúcnosti uživiť?

Samozrejme. Nie je to zatiaľ nič veľké, ale dalo by sa povedať, že na študenta strednej školy je to celkom slušné. Myslím si, že by sa s tým dalo v budúcnosti uživiť, ak ste v tom naozaj dobrý. Tento rok sa napríklad vo finále F1 Esports hrá o 500 000 eur.

Momentálne navštevuješ strednú školu. Kde sa vidíš po jej ukončení?

Po strednej škole chcem ísť študovať odbor aplikovaná informatika na vysokú školu. Či normálne, alebo externe to ešte neviem. Záleží od toho, či by som dostal nejakú lákavú ponuku v Ešporte.

ZDROJ: FORMULA 1

Čo bolo tvojou motiváciou, aby si sa prihlásil do tejto súťaže? A koľkých súťaží si sa zatiaľ zúčastnil?

Stať sa súčasťou tímu Formule 1. Celkovo som sa zatiaľ zúčastnil iba troch súťaží, pretože, ako som už povedal, minimálny vek na účasť v takmer každej súťaži je 16 rokov. Jednou je teda F1 Esports 2019 Pro Draft, druhá je turnaj Ešport tímov, kde sa nám podarilo postúpiť do finále v Anglicku, ktoré sa uskutoční ďalší rok. No a tá posledná sú kvalifikácie na F1 Esports 2020 Pro Draft, do ktorých sa mi podarilo postúpiť z prvého miesta z niekoľko tisíc ľudí!

Vieme, že si sa v júli ako jediný Slovák zúčastnil na súťaži v Londýne. Porozprávaš nám o tom viac?

Súťaž bola rozdelená na dva dni. Z celkového počtu 109 000 súťažiacich, ktorí sa pokúsili kvalifikovať, museli počas prvého dňa 36 najlepší jazdci odjazdiť jeden závod, aby sa dostali do druhého dňa. Rozdelili nás do troch skupín po 12 jazdcov. Ja som sa ocitol v tretej skupine, ktorá bola považovaná za tú najťažšiu. Po závode postúpili prví ôsmi z každej skupiny do druhého dňa a deviate až dvanáste miesto vypadlo. Mne sa podarilo skončiť ako piaty, ale mohlo to byť lepšie, keby som neprišiel o druhé miesto kvôli penalizácii. Takže nás bolo celkovo 30 jazdcov. 24 jazdcov, ktorí sa kvalifikovali cez závod a ďalší šiesti, ktorí boli vo finále minulý rok, ale tímy ich prepustili.

Na druhý deň si tímy Formule 1 volali jazdcov, o ktorých mali záujem, na pohovor. Mňa si zavolali tri tímy (Williams, Red Bull, McLaren). Následne večer vysielala Formula 1 záver tohto dňa naživo, tzv. „Live Show“ a tímy si tu vyberali jazdcov, ktorí ich budú reprezentovať vo finále tohto ročníka F1 Esports série. Každý tím si musel vybrať aspoň jedného jazdca. Žiaľ, šťastie nebolo na mojej strane a mňa si žiaden tím nevybral. Bol som k tomu blízko s dvoma tímami, ale nakoniec sa rozhodli pre iných jazdcov.

Je niečo, čo by si odkázal našim čitateľom?

Ak máte nejaký sen, ktorý chcete dosiahnuť, pracujte na ňom. Dnes a možno ani o pár rokov sa nesplní. Avšak, ak budete na ňom poctivo pracovať a nevzdáte to, tak nie je žiaden dôvod, prečo by sa jedného dňa nemal splniť.

Nám už len ostáva dodať, že Filipovi ďakujeme za rozhovor, fandíme mu a prajeme veľa ďalších úspechov. Sme hrdí, že aj takíto ľudia pochádzajú práve zo Serede.

ZDROJ:FORMULA 1

ZDROJ:FORMULA  1

ZDROJ:FORMULA 1

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdieľať na Facebooku