Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Známy minerál šokuje svojimi účinkami: Škody v mozgu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je jednou zo základných živín, ktorú potrebuje telo pre svoju správnu funkciu. Hoci mangán ľudia využívajú ako liek a pomôže pri slabých kostiach či chudokrvnosti, má aj svoju temnú stránku. Podľa novej štúdie by si na tento všedný minerál mali dávať pozor mladí ľudia!

Mangán je minerálny prvok, ktorý sa nachádza v strukovinách, semenách, v jedlých mušliach a ustriciach, čiernom korení, sójových bôboch a iných potravinách. Užíva sa aj ako doplnok stravy, ktorý ocenia hlavne pacienti bojujúci s osteoartrózou. V mladom veku však môže užívanie minerálu spôsobiť viac škôd ako úžitku! Štúdia zverejnená na stránkach magazínu PLOS One je dôkazom. 

Čítajte tiež: Koniec problému žien po menopauze: Riešenie, ktoré zmení ich život!

Vplyv na pohybové ústrojenstvo a pamäť

Ľudia môžu byť vystavení mangánu aj znečistením ovzdušia, spomínanou stravou, pitnou vodou, pesticídmi a pasívnym fajčením. Tento minerál môže najnovšie poškodiť zdravie mladých ľudí! Ako sa uvádza v štúdii, tento minerál dokáže ovplyvniť pohybové ústrojenstvo a funkciu mozgu predovšetkým v oblasti pamäte u detí. U tínedžerov pôsobí skôr negatívne ako pozitívne. Napríklad prostredníctvom pitnej vody údajne narušuje prepojenie rozličných častí mozgu odpovedných za kognitívne a motorické procesy u tínedžerov.

Na takéto zistenie prišli vedci pomocou funkčnej magnetickej rezonancie, ktorou merali hodnotu minerálu v detských zuboch. Následnej zhodnotili aktivitu mozgu detí v adolescentnom veku. Výsledok na seba nenechal dlho čakať! Vedci potvrdili, že vyššia hladina mangánu zodpovedala zníženej motorickej schopnosti v neskoršom veku. 

Známy minerál šokuje svojimi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čím je štúdia výnimočná? 

Podľa odborníkov ide o prvú štúdiu, ktorá spája kontakt s kovom v mladom veku s neskoršou činnosťou mozgu. 

„Vedcom sa podarilo lepšie pochopiť mechanizmus prepojenia medzi kontaktom s mangánom v mladom veku a slabou kognitívnou a motorickou činnosťou u adolescentov. Tento mechanizmus sa prejavuje zmenou prepojení oblastí mozgu, zodpovedných za kognitívnu činnosti, v tomto prípade ide o prefrontálny kortex a ovládanie motoriky,“ píše sa v tlačovom vyhlásení.

Vedúci autor štúdie Erik de Water tvrdí, že ide o sľubnú štúdiu, ktorej výsledky by mohli pomôcť sformovať preventívne a liečebné postupy na zníženie negatívnych dopadov tohto minerálu u detí v mladom veku. 

Viac o téme: StravovanieStravaMinerályŽivinyMangán
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9