Strana Bélu Bugára hovorí o slabej informovanosti a mylných domnienkach ľudí, že o pôžičku musia žiadať v banke, analytik o obmedzujúcich podmienkach. Most-Híd na situáciu reagoval na štvrtkovej tlačovej konferencii (15.8.). Podľa slov predsedu poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibora Bastrnáka ich slabý záujem o pôžičky prekvapil. Vidí za tým hlavne slabú informovanosť.

„Musíme urobiť informačnú kampaň, aby ľudia vedeli, kam majú ísť a ako si pôžičku vybaviť,“ uviedol T. Bastrnák. Hoci podľa strany z diskusií so ŠFRB vzišlo niekoľko kompromisov, podstatu zákona to nezmenilo. Situáciu a záujem o pôžičku chcú politici sledovať, no podmienky sa zatiaľ meniť nebudú.

V čom je problém

Okrem podobnosti s úvermi z čias socializmu dostala mladomanželská pôžička pomenovanie aj pre jej podmienky. Požiadať o ňu môžu len páry, ktoré vstúpili do manželstva maximálne dvanásť mesiacov pred podaním žiadosti. Druhou dôležitou podmienkou je vek oboch manželov, ktorý v deň žiadosti nesmie presiahnuť 35 rokov.

„Obmedziť mladomanželov na tých, čo sa vzali nie skôr ako dvanásť mesiacov pred žiadosťou je výrazne limitujúce,“ myslí si finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Ďalší problém je čoraz

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa