Fernández v primárkach 11. augusta predbehol súčasného konzervatívneho prezidenta Mauricia Macriho s veľkým náskokom. Šokujúci výsledok otriasol finančnými trhmi a podnietil Macriho, aby sľúbil zvýšenie miezd a zníženie daní, čo je ústup od nepopulárneho úsporného programu pod taktovkou MMF.

V sobotu (17. 8.) rezignoval minister financií Nicolás Dujovne a nahradil ho Hernan Lacunza, uznávaný ekonóm so širokými politickými väzbami. Fernández, ktorý je teraz jasným favoritom nadchádzajúcich prezidentských volieb 27. októbra, cez víkend predstavil svoje názory na hospodársku situáciu v sérii rozhovorov.

„Povedal by som, že existuje jediná nezvratná realita a to, že Argentína za týchto okolností nie je schopná plniť si svoje záväzky,“ uviedol pre noviny Clarin. „Musíme si uvedomiť, že sme prakticky v stave bankrotu, a preto je hodnota argentínskych dlhopisov taká, aká je, pretože svet si uvedomuje, že nemôže platiť,“ povedal.

Macri sa v roku 2018 dohodol s MMF na záchrannom úvere vo výške 56 miliárd dolárov (50,56 miliardy eur), aby upokojil situáciu na devízovom trhu, ale po jeho volebnom debakli minulý týždeň sa argentínske peso prepadlo o viac ako 20 percent a argentínske akcie stratili 30 percent.

Fernández poukázal na štátny bankrot Argentíny v roku 2001 a označil ho za príklad na riešenie súčasnej situácie. „Argentína by si mala splniť svoje záväzky,“ povedal. Pripomenul však, že pri poslednom zlyhaní rokovala krajina s každým veriteľom zvlášť.

„Musíme si sadnúť a diskutovať s nimi po jednom tak, ako pri minulom dlhu. Spomeňte si, že sme požiadali držiteľov dlhopisov, aby akceptovali odpis 75 percent (z ich hodnoty).“ V rozhovore pre La Nación Fernández zase uviedol: „Jediným zjavným riešením je posunúť dátumy splatnosti dlhu.“

Zdá sa, že Fernández tiež spochybnil obchodnú dohodu, ktorú nedávno dosiahol juhoamerický blok Mercosur s Európskou úniou (EÚ). Jeho členmi sú Argentína spolu s Brazíliou, Paraguajom a Uruguajom. „Zmluva neexistuje,“ povedal.

„Existuje niekoľko bodov, ktoré je potrebné schváliť, a to si vyžiada dva roky rokovaní,“ povedal a dodal, že si túto dohodu preštuduje a pokúsi sa získať čo najväčšie výhody pre Argentínu, pričom odmietne „škodlivé veci“. Brazílsky minister hospodárstva Paulo Guedes minulý týždeň varoval, že ak bude zvolený Fernández, a ak sa pokúsi ohroziť juhoamerický obchodný blok, Brazília sa stiahne z Mercosuru.