SME

Pohostinnosť, pláže, príroda. V Ománe zažijete arabskú rozprávku

Krajinu si navždy spojíte s vôňou kadidla, dokonalo nasiaknutej aj v tradíciach.

(Zdroj: dovolenka.sme.sk)

Arabský Omán ležiaci na juhovýchode Arabského polostrovu je jednou z najpríjemnejších islamských krajín sveta. Neukrýva v sebe len piesok, ale je to komplexný svet krásnych pláží, prírodných krás, historických miest, pevností a ako bonus si k tomu pripočítajte vôňu kadidla, milých ľudí a skvelé jedlo. Dovolenková destinácia ako vyšitá.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečo sa oplatí cestovať do Ománu a na čo si dať pozor?

Objavte krásne, snehobiele pláže

Súvisiaci článok Praktický sprievodca: Salalah, Omán Čítajte 

Exotický Omán sa v posledných rokoch u mnohých spája ako krásna, dovolenková destinácia, do ktorej sa oplatí cestovať už len kvôli pláži. My vám ukážeme, že tých dôvodov je o mnoho viac, než len kúpanie sa v priezračnom oceáne, ale pravdou je aj fakt, že ománske pláže patria k najkrajším na celom polostrove.

Vycestujte za nimi na západ krajiny do oblasti Dofar a do blízkosti mesta Salalah. Za posledné roky tu vznikli príjemne rezorty priamo na plážach a tak sa tu viete dokonale zrelaxovať na miestach, ktoré nepostihol silný turistický valec.

Najkrajšou plážou oblasti je Al Mughsayl s panorámou hôr a vodou tak čistou, že tomu nebudete chcieť ani uveriť. Ani východ krajiny sa však nemusí hanbiť a ak sa ocitnete len v tejto časti Ománu, skúste sa pozrieť na pláže Bandar Jissah, Ras al Hadd alebo na pláž Al Bustan v tesnej blízkosti hlavného mesta Muskat.

Pozrite si našu ponuku príjemných rezortov v Ománe s odletom z Bratislavy >>

Omán je krajinou tradícii

Tradície a tradičný spôsob života sa z dnešného moderného a rýchleho sveta akosi vytrácajú a ani Omán nie je výnimkou. Pulz života je tu však pomalší, a preto ich ešte stále stihnete.

Medzi najtradičnejšiu vôňu Ománu patrí kadidlo. Z Dofaru pochádza najkvalitnejšie na svete a stretnete sa s ním všade. Vojdete do hotela, reštaurácie, na ulicu alebo na trhovisko a táto starobylá a vzácna vôňa vás bude sprevádzať. Ak sa jej neviete nabažiť vydajte sa do soukov v muskatskom Mutrahu či v Salalahu, kde nájdete obchodíky špecializujúce sa práve na kadidlo a vezmite si z neho domov.

V krajine nájdete Kadidlovú cestu, kadidlovú vodu na pitie či dokonca kadidlo na žuvanie. Tradície dokonale nasiakli vôňou kadidla a jeho vôňa vám už Omán navždy bude pripomínať.

Okrem vône sa stretnete s tradičným oblečením u mužov aj u žien. Muži nosia dlhé, často snehobiele oblečenie zvané dišdaša a nechýba im ani kuma, čiapočka ozdobená výšivkou.

Ženy sa zahalia do dlhých, voľných odevov zvaných abája a na niektorých miestach dokonca stretnete aj ženy s maskami na tvárach s tzv. vtáčími maskami.

Ide stále o unikátnejší pohľad, no pripadáte si ako objavitelia z minulého storočia. Omán miluje aj svoju tradičnú hudbu, tanec či rozprávanie starých príbehov, často o námorníkoch, princoch, princeznách či sultánoch. Medzi krásne a unikátne tradície patrí aj nosenie zdobenej dýky u mužov.

Dýka, teda chandžár je aj národným symbolom a kedysi nesmela chýbať u žiadneho muža. Vydajte sa do Ománu, sledujte život okolo seba a budete fascinovaní koľko tradícii tu stále žije.

Milujete prírodu? Tu ste na správnom mieste!

O ománskej prírode sa toho u nás nezvykne hovoriť veľa, no akonáhle sa tu ocitnete, budete mať pocit, že sa tu tie najkrajšie miesta točia práve okolo prírody. Nečakajte husté lesy, či trekovanie k horským jazerám, ale vychutnáte si lokálne krásy od púšti až po ostré skalnaté bralá padajúce do mora.

Medzi najkrajšie ománske miesta patrí pohorie Jebel Achdar, teda Zelené hory. Dvíhajú sa v centrálnej časti krajiny a okrem toho, že sa v nich viete poprechádzať, pohľadať dokonalé panoramatické vyhliadky, nájdete tu aj niekoľko maličkých, fotogenických dediniek či mestečiek, kde čas prestal existovať. Al Hamra alebo Misfat al-Abriyeeh budú patriť k vrcholom vášho výletu.

Obľúbenými prírodnými pokladmi sú kaňony, akými sú Wadi Shab, Wadi Tiwi alebo Wadi Ghul. Najviac ich nájdete na východe krajiny a budete očarení, aké miesta ste práve našli.

Ak by ste sa chceli okúpať nielen v mori, tak Omán vám ponúkne aj tzv. „sinkhole“, diery v zemi vyplnené krištáľovo čistou vodou. Tú najkrajšiu nájdete v Bimmahu, tak si určite so sebou vezmite plavky.

Súvisiaci článok Emiráty a Omán. Klenoty Arabského polostrova Čítajte 

Ománci milujú drsnú tvár prírody, a preto vám radi odporučia polostrov Musandam, kde sa do krajiny zarezávajú unikátne, ománske fjordy. Všade okolo vás budú vysoké, ostré skaliská bez zelene či stromov, no svojim spôsobom si pohľad na ne zamilujete. Drsné scenérie, delfíny, drevené loďky na vlnách, skaly padajúce do mora a do toho západ slnka. Omán, Omán, ty rozhodne vieš ako zaujať.

Za volaním púšte

Arabský polostrov je synonymom púšte. Podľa mnohých je púšť jediné, čo tu môžete vidieť, no vy už viete, že to nie je pravda. Ak ste milovníci opustených miest a púští, tak aj na vás Omán myslí a má v zálohe najkrajšiu púšť široko ďaleko.

Jej meno je Wahiba Sands a vyberte sa za ňou na terénnom aute 4x4, aby ste si mohli užiť dobrodružnú krajinu. Stretnete tu malé, púštne mestečká s osobitou atmosférou a keď sa stratia, ocitnete sa uprostred prázdnej krajiny z ktorej sa dvíhajú nádherné, zlatisté, pieskové duny. Kde tu sa objaví ťava alebo stádo tiav a ak chcete uloviť zážitok, vyberte sa hore na najvyššiu dunu v okolí, sadnite si do teplého piesku a počkajte tu západ slnka, kedy sa celá krajina príjemne sfarbí. Púšť k Ománu jednoznačne patrí.

Ománska pohostinnosť a miestne chuťovky

Omán, podobne ako mnohé iné arabské krajiny, je známy pre svoju nezameniteľnú pohostinnosť. Miestni obyvatelia ju majú v krvi a pohostinnosť sa u nich vyvinula za stáročia, kedy týmito končinami prechádzali karavany a domáci vedeli, že oni sú jediní na ktorých sa títo zabudnutí obchodníci či dobrodruhovia mohli spoľahnúť.

Ománci sú milí ľudia, zastavte sa pri nich na slovíčko, radi sa dozvedia o svete a ešte radšej vám pri tom ponúknu pohárik obľúbeného čaju s mliekom či kávu s kardamónom. Ak prechádzate cez malé dedinky, ľudia sa vám zdravia, prípadne vás ponúknu datľami z vlastnej oázy.

Ománska kuchyňa je tiež lákadlom a na svoje si prídu milovníci arabských chutí a korenín. Medzi zaujímavé jedlá patrí Mandi z ryže a jahňacieho mäsa alebo Shuwa, kde je jahňacie ochutené klinčekmi, škoricou, kmínom či muškátovým orechom a napokon sa dusí v hlinenej jame pod zemou. Exotikou dýcha aj datľový chlieb Muradhaf, ománska halva z Nizwy alebo dúšok kadidlovej vody.

Po stopách histórie

Príroda, krásne pláže, dedinky stratené v horách či kaňony sú pre Omán typické, no rovnako tu nájdete aj miesta, ktorými kráčala história a vy sa za ňou môžete vydať v ich stopách.

Muskat so svojimi pevnosťami a starým mestom je povinnou zastávkou, no rovnako dôležitým miestom je Nizwa s obrovskou pevnosťou, dokonalým trhoviskom a uvoľnenou atmosférou.

Ak chcete spoznať ománske pevnosti, tak Nakhal, Rustaq, Jibreen alebo Bahla sú najznámejšími v krajine a na západe dokonca objavíte ruiny starovekých miest na Kadidlovej ceste.

Môžete sa tu prechádzať prachom a pieskom zabudnutých centier za ktorými kedysi prichádzali lode, karavany a dnes sa tu len občas zastaví turista. Pozrite sa na Sumharram, Al Baleed alebo do legendárneho Ubaru o ktorom sa tradovalo, že mal hradby zo zlata a pýši sa prezývkou „púštna Atlantída“. Za zmienku stoja aj vzácne hrobky v Al Ayn a v lokalite Bat, ktoré sú staré 3000 a možno aj 4000 rokov.

Je Omán bezpečný?

Mnohí pri cestovaní riešia otázku bezpečnosti a táto otázka sa opakuje čoraz častejšie, ak sa človek vyberie do arabského sveta. Nemá u nás najlepšiu povesť, no patrí k najkrajším kútom sveta.

Súvisiaci článok Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? Čítajte 

Omán je prototypom bezpečnej krajiny. Nie nadarmo sa o nej hovorí ako o najbezpečnejšej arabskej či islamskej krajine na svete. Sultán Kábus sa rozhodol budovať turizmus, krajina pochopila, že návštevníci sú pre ekonomiku dôležití a preto robia všetko preto, aby ste sa tu cítili dobre.

V Ománe sa nemusíte báť terorizmu, ale ani drobných krádeží, ktoré v krajine takmer neexistujú. Je tu bezpečné túlať sa aj večerným Muskatom, vziať si taxík či iné drobnosti, ktoré tvoria mozaiku krajiny.

Rodiny s deťmi si zamilovali západ krajiny s plážami v okolí Salalahu a aj mnohí obyvatelia iných arabských krajín si vyberajú Omán za svoju dovolenkovú destináciu, čo je veľmi dobrý dôkaz toho, že ani oni nechcú tráviť svoje voľné dni na nebezpečnom mieste.

Ako si v Ománe nevyrobiť trapas?

Odlišné kultúry a náboženstvá so sebou vždy prinášajú riziko, že spravíme niečo, čo pre nás môže byť normálne no v inej časti sveta je to považované za tabu. Ani Omán nie je výnimkou a ak si niekoľko drobností zapamätáte, ukážete, že rešpektujete ich kultúru či zvyky a otvorí to množstvo dverí.

  • V Ománe je neúctivé podávať niekomu ľavú ruku, pretože tá je považovaná za nečistú. Ak sa s niekým zdravíte, alebo ste pozvaní k jedlu, vždy používajte len pravú ruku.
  • Ak sa budete túlať krajinou, zabudnite na oblečenie, ktoré z vás viac odhaľuje ako zahaľuje. Ománci sú konzervatívni v odievaní a nebudú rozumieť, prečo musíte v ich krajine kráčať v kratučkých nohaviciach či v tielku. Toto oblečenie sa sem nehodí a kým v rezorte môže byť v poriadku, na ulici sa mu vyvarujte.
  • Ak vás niekto pozve na kávu, čaj alebo jedlo, neodmietnite ho, pretože sa to v Ománe považuje za urážku.
  • Ak sa ocitnete u niekoho doma, vyzujte si topánky. Tie si vyzujte vždy, keď vstupujete do mešity alebo do hrobky miestneho svätca či dôležitého človeka.
  • Odpadky nepatria na zem a Ománci sú na to hrdí, pretože sa považujú za najčistejšiu krajinu arabského sveta.
  • Pozor aj na alkohol, hoci ho tu v špeciálnych reštauráciách či rezortoch nájdete, ale nikdy si neotvorte alkohol na verejnosti. To je vnímané ako tabu a veľmi veľký prešľap.

Cestujte do Ománu pohodlne z Bratislavy. Máme pre vás niekoľko overených hotelov pre pohodlnú dovolenku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu