Tajnosti okolo vitamínu B12

19. augusta 2019
Vitamín B12. Foto. Shutterstock

Únava, náladovosť, depresia. Jeden vitamín, ktorého nedostatok môže mať mnoho tvárí.

Svetová zdravotnícka organizácia pred nedávnom oznámila, že nedostatok tohto vitamínu je oveľa častejší, ako sa donedávna predpokladalo. Niekedy však trvá roky, ba priam desaťročia, kým sa na to príde.

Hlavný kameň úrazu sú nenápadné symptómy, svoju vinu však tiež nesie pomerne laxný prístup k samotnému vitamínu B12 a jeho testovaniu. Podobne ako „béčkový“ film, aj B12-tka má očividne problémy s marketingom.

Ako to funguje

Nedostatok vitamínu B12 začína symptómami ako z denníka dospievajúcej mladej slečny – zlá nálada, podráždenosť, náladovosť, neohrabanosť, únava. Pokiaľ sa nedostatok tohto vitamínu neodhalí, časom môže dôjsť k oveľa závažnejším problémom – zmenšovaniu mozgu, nezvratnej strate pamäte, chabému fungovaniu červených krviniek a anémii (množstvo červených krviniek klesne pod hladinu normálu).

Čo to znamená v praxi? Že vaše telo nemá dostatok krviniek, ktoré po tele rozvážajú kyslík. Preto bývajú chudokrvní ľudia zadýchaní.

Čo s nedostatkom

Väčšine ľudí, ktorých trápi nedostatok B12, pomôže jedálniček zameraný na potraviny s obsahom tohto vitamínu. A tu väčšinou prichádza na rad otázka, aké potraviny vlastne B12 obsahujú.

Hoci väčšina z nás vie, čo by mala zjesť, ak chce doplniť vitamín C, omega-3 mastné kyseliny alebo železo, vitamín B12 je pre veľkú časť populácie veľkou neznámou. Výživoví špecialisti odporúčajú konzumovať mäso, ryby a mliečne výrobky a vo všeobecnosti sa zastáva názor, že keď váš jedálniček tieto položky obsahuje, mali by ste byť schopný získať dostatočné množstvo B12 zo stravy.

Vitamín B12. Foto. Shutterstock
Vitamín B12. Foto. Shutterstock

V prípade, že ste vegán, prípadne vegetarián, veci sa začínajú mierne komplikovať. Ak konzumujete mliečne výrobky, mali by ste vedieť, že obsah vitamínu B12 je v týchto produktoch nižší ako v mäse.

Ak ste zo svojho jedálnička vylúčili aj mliečne výrobky, aj mäso, vedzte, že v rastlinnej strave sa stopové množstvá vitamínu B12 vyskytujú len v prípade, že bola spracovaná fermentáciou (napr. kyslá kapusta).

Na problémy vegánov s nedostatkom vitamínu B12 v strave zareagoval potravinársky priemysel rýchlo, a preto v regáloch nájdete fortifikované sójové a orechové rastlinné mlieka obohatené o tento vitamín, čo by aj ľuďom fungujúcim bez mäsa mohlo pomôcť k naplneniu potrebnej dennej dávky.

Nedostatok aj napriek dobrej strave

Vravíte si, že nemáte dôvod znepokojovať sa – nie ste ani vegán ani vegetarián, mäsko vám chutí, syrov máte plnú chladničku a deň bez šálky mlieka by bol tak trochu smutný. Nechceme vám brať ilúzie, ale… Prišlo sa na to, že jedálniček nemusí byť všetko.

Po našej planéte kráča skupina ľudí, ktorí trpia nedostatkom vitamínu B12 aj napriek tomu, že ho v strave majú dostatok. Aby sme toto tvrdenie podložili overenými číslami, istá štúdia v roku 2016 zistila, že 12 % žien vo veku 19 až 39 rokov trpelo nedostatkom vitamínu B12 napriek tomu, že konzumovali celú dávku denného odporúčaného príjmu. Príčinu sa však zatiaľ nepodarilo odhaliť.

Ďalšie zaujímavé informácie sa dočítate v časopise Relax.


Relax 6/2019
Relax 6/2019

Foto: Relax, Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu