Môžeme do jedného roka očakávať recesiu?

Som presvedčený, že recesia príde začiatkom budúceho roka. Keď sa pozrieme na nastavenie rôznych predstihových indikátorov, tak sme na časovej osi niekde v polovici roka 2007 či roka 2000. Preto je kríza v priebehu nasledujúcich dvanástich mesiacov nevyhnutná.

Akú formu môže mať?

Recesia vo všeobecnosti znamená utlmenie aktivity v ekonomike, ktoré je spojené so zvýšenou nezamestnanosťou. Je rozdiel, či recesia zasiahne finančný systém do takej miery, že spôsobí zastavenie krvného obehu v ekonomike tak, ako to bolo v roku 2008, alebo to bude iba jemné pristátie, aké sme mali v roku 1990.

Ktorý z týchto scenárov je pravdepodobnejší?

Myslím si, že nás čaká niečo medzi tým. V roku 2000 sme mali veľké excesy na finančných trhoch pre bublinu Dot.com. Ekonomická recesia nebola hlboká, ale finančný trh, najmä akciový, sa z toho dostával tri roky. Ale ekonomika nemusí byť veľmi postihnutá, pretože banky sú momentálne dobre chránené. V takom istom scenári ako v roku 2008 sa určite nezopakuje.

Od čoho závisí veľkosť problémov?

Panika nie je v súčasnosti iba preto, že Spojené štáty sa stále držia nad vodou. Tvoria 25 percent HDP sveta a Čína je ďalších 15 až 20 percent. Ak sa v týchto dvoch celkoch nič výrazné nestane, tak to nebudeme príliš cítiť, hoci zvyšok sveta už problémy má. Len čo sa do problémov prepadnú USA, pocíti to každý. Príde panika a začnú sa kolosálne výpredaje akcií.

Ekonomika Spojených štátov sa už tiež spomaľuje, neuvedomuje si to Fed?

Keby Fed uvažoval predstihovo, keby sa pozeral, že sa naozaj zmráka, mal urobiť oveľa viac ako jedno zníženie sadzieb. A mal to urobiť rýchlejšie. Fed začne stimulovať až potom, keď je problém. Potrebujú tvrdé dáta – nepozerajú sa na tie predstihové. Ale vtedy, keď už miera nezamestnanosti začne stúpať, vstupujeme do recesie.

Čo by ste spravili na mieste guvernéra Fedu?

Znižoval by som

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa