Najdôležitejšie etapy Vuelta a España 2019

Vuelta a España 2019

zdroj: twitter.com/cyclist

Posledná Grand Tour sezóny – Vuelta a España – štartuje v sobotu 24. augusta. Počas 21 etáp naprieč Španielskom sa rozhodne o majiteľovi červeného dresu pre celkového víťaza. Po tradičnom vrchárskom festivale typickom pre Vueltu sa sezóna veľkých trojtýždňových etapákov ukončí 15. septembra v Madride.

Preteky obsahujú osem etáp s finišom na kopci. Šesť dní bude rovinatých, štyri zvlnené a až deväť vrchárskych. K nim sa pridajú dve časovky – jedna tímová a druhá individuálna. Celkovo sa prejde 3272,2 kilometra.

Vuelta každoročne prináša veľmi atraktívnu cyklistiku nepoznačenú tlakom médií alebo sponzorov, čo je hlavný rozdiel oproti slávnejšej Tour de France. Bojuje sa skôr bez zvýšenej stratégie, podľa všetkého bez veľkého mena v Ineose, s juhoamerickými hviezdami na štarte, ktoré v kopcoch dokážu rozprúdiť agresívnu partiu bez dlhého premýšľania.

Ani šprintérske či zvlnené etapy nie sú nudné, zadariť sa môže prekvapivému úniku. Preto je dobré si vychutnať poslednú dávku Grand Tour cyklistiky vo všetkých dňoch, no ak taký časový luxus nemáte, prinášame vám zoznam piatich etáp, ktoré budú na 74. ročníku Vuelta a España (pravdepodobne) najdôležitejšie.

9. etapa (nedeľa, 1. septembra) Andorra la Vella › Cortals d’Encamp

zdroj: lavuelta.es

Pred prvým dňom voľna príde na rad dôležitá etapa v Andorre, kde sa po menšom vrchárskom predjedle v predošlých etapách výrazne premiešajú karty v celkovom poradí. Jednoznačne pôjde o najvýznamnejšiu etapu prvého bloku, dosť možno aj celých pretekov.

Coll de la Gallina:

Organizátori sa držia v trende krátkych intenzívnych etáp. Na iba 96 kilometroch sa nájdu štyri kategorizované stúpania, z toho tri buď v prvej alebo especial kategórii kopca – Coll d’Ordino (8,9 km; 5,1%), Coll de la Gallina (12,2 km; 8,3%) a finále na Cortals d’Encamp (6 km; 8,0%), pred ktorým sa nachádza približne rovnako dlhý kopcovitý nájazd Coll d’Engolasters a rovinatá časť so štrkom. Jazdci sa budú pohybovať okolo hranice 2000 metrov nad morom.

10. etapa (utorok, 3. septembra) Jurançon › Pau

zdroj: lavuelta.es

Vuelta zamieri aj do Francúzska a tam po roku odmlky ponúkne veľmi dlhú časovku. Na 36,2 kilometroch dostanú vrchári s časovkárskym darom možnosť na získanie času. Predpokladá sa štart Primoža Rogliča (:tjb:), ktorý narozdiel od plejády čistých vrchárskych favoritov patrí k najlepším jazdcom proti chronometru na svete. Čas už pravdepodobne získa v tímovej disciplíne v prvej etape. Tu však bude mať možnosť využiť aj zaváhania iných po dni voľna, ktorým sa vždy nesie riziko straty výkonnosti a rytmu.

Ide o väčšinou rovinatú trasu, no aj na nej sa nájdu tri kopčeky. Dvojkilometrový ihneď po štarte, 1,7 km o 5,9% v strede etapy a falošnou rovinkou sa dôjde do cieľa. Stratégia by míňaní síl bude kľúčová, ale to ašpirantom na celkové prvenstvo nebude nutné vysvetľovať.

Časovka v Pau bola aj na nedávnej Tour de France, no v celkovom poradí však o víťazovi nerozhodla. Práve v nej neskorší držiteľ žltého dresu Egan Bernal (:ins:) stratil, no všetko si vynahradil v horách.

13. etapa (piatok, 6. septembra) Bilbao > Los Machucos. Monumento Vaca Pasiega

zdroj: lavuelta.es

V druhom bloku sa pelotón pozrie do vrchárskeho Baskicka. Počas 166 kilometrov sa prejde cez šesť kategorizovaných kopcov v strede, aby sa vystúpalo na Los Machucos (6,9 km; 8,6%). Kvôli viacerým kopcom pôjde o tú menej kontrolovanú etapu s náročným finále. Na krátkom poslednom kopci sa nájde úsek s brutálnymi 30 percentami.

Los Machucos:

Toto nové stúpanie sa prvýkrát v roku 2017 a aj neskorší víťaz Chris Froome (:sky:) tu zažil nepekné chvíle. Tento rok sa pridá ešte technický vjazd na samotný kopec, s mnohými zatáčkami a úzkymi cestami nebude mať nikto nič isté.

15. etapa (nedeľa, 8. septembra) Tineo > Santuario del Acebo

zdroj: lavuelta.es

Na programe budú štyri stúpania počas 154,4 kilometra. Pôjde o časť putovania cez Astúriu. Po troch 10-kilometrových kopcoch sa bude čakať na výživný koniec. Ten ponúkne Santuario del Acebo s ôsmimi kilometrami a priemerným sklonom 9,6%. Typické stúpanie Vuelty, krátke, no nesmierne prudké.

Santuario del Acebo:

16. etapa (pondelok, 9. septembra) Pravia > Alto de La Cubilla. Lena

zdroj: lavuelta.es

Posledná z vážnych horských etáp príde na pomery Grand Tour príliš skoro. Síce aj v ďalších dňoch sa budú dať spraviť rozdiely kvôli chybičkám vo forme alebo únave, no posledná možnosť na frontálny útom príde na 144 kilometroch na severe Španielska.

Najprv sa pôjde cez rovinatú časť až na kopec Puerto de San Lorenzo (10 km; 8,5%), potom na Alto de la Cobertoria (8 km; 8,6%). Finiš príde na Alto de La Cubilla, ktoré je dlhé 18,1 km a tiahle s viac konštantným sklonom 6%.

Alto de La Cubilla:

Po tomto dni prídu posledné voľné chvíle na pretekoch, potom sú na programe rovinaté, zvlenené etapy. Ten, kto príde zo 16. etapy v červenom, má dosť veľkú šancu na udržanie maillot rojo až do slávnostného dojazdu v Madride. Je to však Vuelta, a aj v menej náročných etapách sa stále môžu ozvať unavené nohy po náročných vrchárskych dňoch. Na to by mohli stačiť dni 18 alebo 20.

Bonus – etapy 18 a 20

zdroj: lavuelta.es

 

zdroj: lavuelta.es

 

Zdroj: cyclingweekly

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár