TREND sa v čísle 27 v sekcii Barometer pýtal slovenských podnikateľov, či očakávajú výraznejšie spomalenie ekonomického rastu Slovenska. „Rozhodne áno“ odpovedalo 13 percent respondentov a až celá polovica sa vyjadrila „skôr áno“. Slovenskí podnikatelia vidia pomerne vysoké riziká ďalšieho vývoja domácej ekonomiky.

Aká pravdepodobná je recesia

V kontraste s názorom podnikateľov stojí názor verejných inštitúcií. Makroekonomická predikcia Národnej banky Slovenska (NBS) z druhého kvartálu 2019 hovorí o slušnom raste na budúci rok na úrovni 3,2 percenta. Ministerstvo financií vidí rast ešte výraznejší, na úrovni 3,4 percenta. Napriek tomu slovenské inštitúcie upozorňujú, že riziká prevládajú smerom nadol.

Pravdepodobnosť recesie v Európe nevidia ani medzinárodné inštitúcie. Ale ich schopnosť predpovedať ekonomické problémy je slabá. Recesia v eurozóne z čias veľkej finančnej krízy sa začala v druhej štvrtine roka 2008 a trvala päť kvartálov.

Napriek tomu, že ekonomika už bola v recesii, ešte v septembri 2008 Európska centrálna banka videla ekonomický rast pozitívne. Ani v časoch, keď krachovala finančná inštitúcia Lehman Brothers, centrálne banky nehovorili o recesii. Presvedčiť ich museli až reálne dáta.

Rezervy domácností by sa mali pohybovať minimálne na úrovni šesťmesačných výdavkov rodiny

Ich pohľad bol vo významnom rozpore s názorom finančného trhu. Na dlhopisoch už v roku 2007 vznikla inverzia, naznačujúc skorý koniec existujúceho ekonomického cyklu. Dlhopisová inverzia je situácia, keď dlhodobejšie úrokové sadzby (napríklad desaťročné) poskytujú nižší výnos ako tie krátkodobé (napríklad trojmesačné). Takýto stav predchádzal každej recesii v Spojených štátoch za posledných 50 rokov. Verejné inštitúcie tento signál trhu ignorovali.

Príklad z roku 2008 naznačuje, že recesia sa dostane do oficiálnych ekonomických prognóz až potom, ako nastane. Finančné inštitúcie na to majú svoje dôvody. Ak by začali hovoriť o recesii priskoro, jej príchod by urýchlili, čo by mnohí vnímali ako politicky nekorektné. Ešte väčšiu blamáž by zažili, ak by predpovedali recesiu, ktorá by nakoniec neprišla. Verejné finančné inštitúcie sú preto vo svojich negatívnych predikciách značne konzervatívne.

Aj preto niektoré z nich, ako americká centrálna banka (Fed), vybudovali modely odhadu budúcej ekonomickej výkonnosti na základe vývoja cien dlhopisov. Model Fedu udáva pravdepodobnosť recesie o rok na úrovni viac ako 31,5 percenta. Práve 30-percentná hranica je kľúčová. Od roku 1969 vždy, keď sa presiahla, bola recesia na spadnutie.

Mnohé bankové domy a súkromné finančné inštitúcie svojimi nákupmi vládnych dlhopisov či zlata dávajú najavo, že na spomalenie ekonomiky sa už niekoľko mesiacov intenzívne pripravujú. Možnú recesiu neberú na ľahkú váhu, a to napriek tomu, že jej príchod je iba pravdepodobnostný. Ľudský mozog nie je prispôsobený na to, aby efektívne fungoval vo svete pravdepodobností. Väčšina ľudí sa z tohto dôvodu na recesiu začne pripravovať až potom, ako nastane. Často neskoro.

Ako sa pripraviť na krízu

Zdroj: TREND.sk

Zamestnanci: Šanca pripoistiť sa

Aj keď o ekonomickej recesii sa hovorí najmä v súvislosti s poklesom hrubého domáceho produktu, najtypickejším znakom ekonomického spomalenia je pokles zamestnanosti. Dáta NBS ukazujú, že pri poslednej finančnej kríze prišlo na Slovensku o zamestnanie viac

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa