Trump megerősítette, hogy 2020-ban Pence alelnökkel együtt indul a választáson

2019. augusztus 19. - 07:29 | Külföld

Donald Trump Mike Pence jelenlegi alelnökkel együtt indul a 2020-ban tartandó választáson - ezt az amerikai elnök maga erősítette meg vasárnap New Jersey-ben újságíróknak.

Trump megerősítette, hogy 2020-ban Pence alelnökkel együtt indul a választáson
-illusztráció- (Fotó: AP/Mary Altaffer)

Az államfő a Washingtonba való visszatérése előtt a repülőtéren hangsúlyozta: az evangéliumi keresztények mintegy 50 millió lelket számláló közössége nagyon tiszteli Mike Pence alelnököt.

"És én is"

- fűzte hozzá, leszögezve, hogy újraválasztási kampányában ismét Pence lesz az alelnökjelölt.

Az újságírók a hongkongi helyzetről és az afganisztáni tálibokkal folytatott tárgyalások kilátásairól is faggatták a Fehér Ház lakóját.

Trump párhuzamot vont a hongkongi elégedetlenség és a pekingi Tienanmen téren 1989-ben kitört diáktüntetés között. Akkor a kínai hadsereg katonái rátámadtak a tüntetőkre, és a tiltakozó megmozdulást vérengzéssel verték le. Az amerikai elnök most azt mondta: reméli, hogy a hongkongi tüntetés emberségesen ér véget, de amennyiben "a Tienanmen téren történtekhez hasonló" eset fordulna elő, az befolyásolná az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokat is. Mindazonáltal közölte: Kína szerinte "megállapodást akar".

Az afganisztáni tálibokkal folyó egyeztetéseket "nagyon jónak" minősítette, s néhány napon belüli további bejelentéseket ígért az ügyben. Megemlítette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok a csapatkivonás után is - mint fogalmazott - "jelentős hírszerzési kapacitást hagy" afgán földön.

Az elnök egyébként pénteken a New Jersey-ben található bedminsteri country klubjában - ahol a szabadságát töltötte - tanácskozott kormányzata tagjaival az afganisztáni békemegállapodás lehetőségeiről. A kormányzat afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja, Zalmay Khalilzad vasárnap este indult ismét Katarba, a tálibokkal folytatott tárgyalások újabb fordulójára.

(MTI)