Pridať recept

Bohatá paradajková polievka s čiernymi olivami

Bohatá paradajková polievka s čiernymi olivami
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

1 liter
kvalitná paradajková šťava
žlté paradajky
červené paradajky
čierne olivy
1 ks
veľká šalotka
1 PL
mletý cesnak
3 PL
lúpaná pohánka
1 ks
kápia
hrstí
krutóny z kváskového chleba
podľa chuti
čerstvá vňať tmavej bazalky, petržlenu a kôpru
štipiek
mletá kurkuma
kvalitný olivový olej
2 PL
cukor
nasekaného tymianu, alebo oregana
bobkový list
semienka /tekvicové jadierka
parmezán alebo kozí mäkký syr

postup

Pri varení dobrej paradajkovej polievky by sa malo dodržiavať viacero zásad. Použitie správneho hrnca aby polievka nebola kyslá, dlhé varenie, aby sa v paradajkách uchovali živiny a zároveň boli správne uvarené. No, úprimne? „Rajčinovú“ navaríme hocikde a skoro v hocičom. Každá domácnosť má svoj obľúbený recept. U nás na Hornej Nitre sa varievala nasladko s drievkom škorice a cukrom, bobkovým listom a trochou bielej ryže. V Taliansku som sa naučila robiť paradajkovú na rôzne spôsoby. Najdôležitejší je cibuľový sladký základ s bylinkami. Polievky bývajú poriadne husté, zajedajú sa bielym chlebom, jemnou chrumkavou bagetkou, chrumkavou plackou, focacciou, alebo čímkoľvek, čo vám chutí k paradajkovej polievke. Jeden z receptov na moju paradajkovú polievku si môžete pozrieť aj tu.

1.

Šalotku posekáme na drobno a osmahneme v rozpálenom hrnci na olivovom oleji. Keď začne byť sklovitá, pridáme cukor a tymian a skaramelizujeme ju. Hneď pridávame nakrájané paradajky s prepolenou kápiou, odkôstkovanými olivami a prehrejeme. Kápiu pridávam predelenú aj so zrniečkami, tie mi chutia najviac.

 
2.

Prisypeme cesnak a zalejeme paradajkovou šťavou s bobkovým listom. Prevaríme pomaly kým paradajková šťava prestane byť kyslastá.

3.

Pridáme ešte pol litra vody, premiešame a pridáme pohánku (lúpanú).V závere pridáme mletú kurkumu, bazalku a prehrejeme ešte pár minút, stiahneme z ohňa a kým bude polievka jedlej teploty, pohánka v nej zmäkne. Dôležité je ju miešať aby sa nepripálila.

4.

Polievku podávame v hlbšom a širšom tanieri, aby sme na jej hladinu mohli dosypať všetky voňavé a chrumkavé ingrediencie, ktoré nám dotiahnu pôžitok z každej lyžice do dokonalosti.

5.

Polievku naberáme premiešaním naberačkou tak, aby sme vynechali bobkový list (dá sa aj vytiahnuť), ale nabrali aj dosť pohánky a olív. Navrch polievky nasypeme krutóny, bylinky, môžeme pridať aj pár čiernych olív, zakvapkáme olivovým olejom, pridáme trochu parmezánu či kúsky voňavého čerstvého kozieho syra , opražené semienka a nasekané čerstvé bylinky.

6.

Nech vám chutí!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
Nebojte sa v zime surovej stravy! Raw polievočka vás zahreje
Nebojte sa v zime surovej stravy. Zaužívaným zvykom je pri požívať viac a čoraz teplejších pokrmov. Surová...
Paradajková polievka, to je vôňa Talianska
Všetky paradajkové omáčky a recepty si spájam s vôňou Toskánska , talianskej lokality, kde som istý čas...
10 super receptov na paradajkovú polievku
Paradajková polievka na celé leto: Vždy inak, vždy chutne
Leto so sebou prináša množstvo čerstvých plodín. Jednými z nich sú i slnkom prevoňané paradajky, ktoré si...
Toto pridávajte do paradajkovej polievky namiesto smotany. Bude jemná a krémová
Toto pridávajte do paradajkovej polievky namiesto smotany. Bude jemná a krémová
Paradajková polievka je veľmi obľúbená polievka a je len málo ľudí, ktorí ju nemajú radi. Dá sa pripraviť...