Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Chcete schudnúť rýchlejšie a zdravo? Zaraďte do jedálnička tieto potraviny
Zdielať na

Chcete schudnúť rýchlejšie a zdravo? Zaraďte do jedálnička tieto potraviny

Zdroj: Profimedia

Existuje mnoho rôznych diét, ktoré vám určité jedlá zakazujú, no len málo sa hovorí o tom, čoho by sme mali naopak jesť viac, aby sme podporili fungovanie metabolizmu a schudli rýchlejšie. My vám poradíme!

Hoci neexistuje žiadna univerzálna ani zázračná potravina, ktorá by vás lusknutím prstov zbavila kíl navyše, môžete svoj jedálniček upraviť tak, aby ste chudli ľahko a rýchlo. Nutričná špecialistka Monika Bartolomějová tvrdí, že správne nastavený výživový plán ovplyvňuje nielen úspešnosť chudnutia, ale z tridsiatich percent aj váš športový výkon.

Ako sa udržuje fit sympatická herečka Lucia Hurajová?

Ktoré potraviny by vo vašom jedálničku nemali chýbať a aké jedlá si z nich môžete pripraviť?

Mrkva a tekvica

Na dosiahnutie zdravého a štíhleho tela vám pomôže, keď do svojho jedálnička zaradíte mrkvu a tekvicu, ktoré môžete variť v pare, dusiť alebo grilovať. "Okrem možností zdravej prípravy majú tieto potraviny skvelé výživové hodnoty. Tekvica je napríklad zdrojom provitamínu A. Betakarotén, ktorý sa nachádza v tekvici aj mrkve má antioxidačné účinky," tvrdí nutričná špecialistka Bartolomějová.

Vyskúšajte fantastický recept na hokkaido polievku. 

Thinstockphotos

Kapusta

Kapusta sa dá, rovnako ako tekvica a mrkva, tepelne upraviť v pare, dusiť, grilovať alebo si z nej môžete pripraviť veľmi chutnú polievku. Podľa Moniky Bartolomějovej obsahuje v porovnaní so škrobovou zeleninou menej sacharidov: "Zelená listová zelenina je menej kalorická. Môžete si ju teda dopriať vo väčšom množstve." Tmavá listová zelenina by mala tvoriť základ zdravého jedálnička i podľa fitnes trénerky Hollerovej, ktorá tvrdí, že kapusta, špenát alebo napríklad spirulina majú vysoký obsah alkalizujúceho chlorofylu, ktorý napomáha regenerácii buniek.

Tento chudnúci kapustový šalát si zamilujete!

Strukoviny

Aby bolo chudnutie úspešné, je dôležité do jedálnička dopĺňať zdroje bielkovín. "K restovanej zelenine pridajte kvalitné mäso alebo môžete zvoliť strukoviny," odporúča Bartolomějová. Zároveň však upozorňuje na nutnosť strážiť si ich množstvo, pretože strukoviny okrem zdraviu prospešnej vlákniny a rastlinných bielkovín obsahujú aj pomerne dosť sacharidov.

Trénerka Hollerová k tomu však dodáva, že sacharidov sa netreba báť. "Kvalitné sacharidy sú dôležitou súčasťou jedálnička, a to najmä u aktívnych ľudí. Pomáhajú s budovaním svalov, chudnutím a v neposlednom rade s regeneráciou po tréningu," vysvetľuje Hollerová. Skvelým zdrojom rastlinných bielkovín sú čierne a červené fazule, šošovica alebo cícer.

unsplash.com

Cesnak, cibuľa, zázvor

K podpore chudnutia a zároveň aj obranyschopnosti organizmu slúži aj štipľavé korenie. "Cesnak, cibuľa, zázvor či pálivé korenia ako chilli papričky dokážu jedlo výborne ochutiť. Dokážu tiež podporiť rýchlosť metabolizmu, ale neverte tomu, že ak si dáte trochu chilli papričiek do jedla, hneď schudnete," upozorňuje nutričná špecialistka Bartolomějová.

Grapefruity

O grepoch sa dlhodobo traduje, že napomáhajú chudnutiu. Zázračným grepovým diétam neverte, pokiaľ ale grepy a ďalšie citrusové plody zaradíte do vyváženého jedálnička, telu to prospeje. "Grepy sú dobrým zdrojom vitamínu C, draslíka, vápnika. Obsahujú aj cenné flavonoidy, ktoré v tele pôsobia ako antioxidanty, " hovorí Bartolomějová. Trénerka Hollerová odporúča konzumáciu grepov v súvislosti s regeneráciou. "Grepy posilňujú imunitný systém, podporujú produkciu hormónov a preventívne pôsobia proti infekciám a nachladnutiu," hovorí na záver Hollerová.

Vyskúšajte tento účinný chudnúci nápoj z grapefruitov.

Thinkstockphotos

Súvisiace články

Najčítanejšie