Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Americká snaha vyšla navnivoč: Iránsky supertanker vyplával do medzinárodných vôd

Iránsky tanker aj napriek úsiliu USA opustil Gibraltár Zobraziť galériu (5)
Iránsky tanker aj napriek úsiliu USA opustil Gibraltár (Zdroj: SITA/AP/Marcos Moreno)

GIBRALTÁR - Iránsky ropný tanker Grace 1, ktorý bol premenovaný na Adrian Darya 1, zdvihol kotvy a začal sa vzďaľovať z Gibraltáru, informovala v nedeľu v noci agentúra AP na základe údajov o monitorovaní námornej dopravy. Podľa webového portálu MarineTraffic, ktorý poskytuje informácie o pohybe lodí, iránsky supertanker vyplával krátko pred polnocou juhovýchodným smerom.

Cieľová destinácia plavidla, ktoré prepravuje ropu v hodnote 130 miliónov dolárov, nebola známa  Iránsky tanker Grace 1 zadržali príslušníci Britského kráľovského námorníctva 4. júla v britskom zámorskom území Gibraltár. Stalo sa tak na základe podozrenia, že vezie ropu do Sýrie a tým porušuje sankcie Európskej únie voči Damasku. Toto obvinenie však Teherán popiera.

Zhruba dva týždne nato iránske revolučné gardy zadržali vo vodách Hormuzského prielivu pri Perzskom zálive ropný tanker Stena Impero, plaviaci sa pod britskou vlajkou. Podľa Londýna išlo o protizákonnú odvetu. Británia vo štvrtok supertanker Grace 1 prepustila, keď sa Teherán písomne zaviazal, že plavidlo nevyloží ropu v Sýrii a neporuší tým sankcie EÚ uvalené na režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Teherán odmieta, že by v súvislosti s prepustením tankera dal Londýnu akékoľvek sľuby, pričom tvrdí, že cieľovou destináciou plavidla nemala byť Sýria.

Iránsky tanker aj napriek
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Marcos Moreno)

Príkaz na zadržanie supertankera

Americké ministerstvo spravodlivosti vydalo v piatok príkaz na zadržanie supertankera, ktorý v piatok stále kotvil pri gibraltárskych brehoch. Podľa ministerstva v tomto prípade došlo k pokusu o "protiprávny prienik do amerického finančného systému s cieľom podpory nezákonných dodávok z Iránu do Sýrie realizovaných iránskymi revolučnými gardami", ktoré USA považujú za zahraničnú teroristickú organizáciu.

Iránsky tanker aj napriek
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Marcos Moreno)

Irán varoval USA pred zadržaním supertankera

Irán v pondelok varoval Spojené štáty pred zadržaním ropného tankera Grace 1. S odvolaním sa na iránsku diplomaciu o tom informovala agentúra AFP."Irán dal americkým predstaviteľom prostredníctvom oficiálnych kanálov potrebné upozornenia..., aby neurobili takú chybu, pretože by to malo vážne následky," povedal na tlačovej konferencii hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbás Músaví v súvislosti s tým, že Washington dal príkaz na zadržanie iránskeho supertankera.

Iránsky tanker aj napriek
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Marcos Moreno)

Viac o téme: TankerUSAIránGibraltárTanker Grace 1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu