Ako influenceri prezentujú produkty a služby?

Ako influenceri prezentujú produkty a služby?
Zdroj: Pexels.com
Marek Hrčka

Študent na Fakulte managementu Univerzity Komenského. Zaujíma sa o podnikanie, marketing a online trendy.

Zobraziť viac
Zobraziť menej

Ak už máte vybratého influencera, je čas sa rozhodnúť, ako chcete produkt alebo službu cez neho prezentovať. Aké formy promovania sa využívajú najčastejšie?

Ak chcete spolupracovať s influencerom, vyberáte si ho hlavne na základe jeho publika, ale aj podľa jeho komunikačných schopností. Bude to totiž práve on/ona, kto bude prezentovať váš produkt a bude jeho tvárou. Podrobnosti k téme ako si vybrať vhodného influencera sme rozoberali v predchádzajúcom článku Kto je influencer a ako môže pomôcť vašej značke.

Influencerovi môžete dať voľnú ruku v rozhodovaní, ako odprezentuje váš produkt/službu alebo sa môžete dohodnúť na konkrétnom type spolupráce. Samozrejme, každá spolupráca je špecifická, keďže aj produkty sú unikátne. Zostavili sme pre vás niekoľko príkladov, na akých formách proma sa môžete s influencerom dohodnúť.

Unboxing – rozbaľovanie produktov

Veľmi populárnym štýlom prezentácie produktu je takzvaný unboxing. Ako z anglického slova vyplýva, ide o rozbaľovanie a prvé náhľady na produkt. Influencer ukazuje, čo obsahuje balenie, samotný produkt, jeho prvotné použitie alebo inštaláciu. Influencer vie takýmto spôsobom efektívne odprezentovať mobilné telefóny, fotoaparáty, kamery, drony či smart hodinky.

Tento typ prezentácie však nie je vôbec oklieštený iba na elektroniku. Jedna z najúspešnejších sérií slovenských influencerov Evžena a Selassie je práve sled unboxingov. Ide o spoluprácu s eshopom, ktorý predáva rôzne drobnosti, pomôcky do domácnosti, ale aj drobnú elektroniku a hračky.

Spolupráca prebieha nasledovne: eshop pošle influencerom pár vecí podľa ich výberu. Oni ich následne rozbaľujú a skúšajú. Nie vždy vedia, na čo konkrétne produkty sú, a tak celý proces vtipne komentujú.

Prezentovanie produktu influencerom. Zdroj: Youtube
Prezentovanie produktu influencerom. Zdroj: Youtube

Aby sme sa dostali k číslam, priemerne sa zhliadnutia tohto typu videí na Evženovom kanáli pohybujú niekde okolo 170-tisíc na jedno video. To je 170-tisíc potenciálnych zákazníkov za každé vyprodukované video.

Tento typ spolupráce teda nie je ohraničený len na produkt, ale  aj na celý sortiment predajne. Ide teda o vytvorenie zaujímavého a v mnohých momentoch najmä vtipného obsahu.

Product placement – cielené umiestnenie produktu u influencera

Základným typom spolupráce je, samozrejme, product placement. Ide o cielené umiestnenie produktu do obsahu. V prípade influencerov do fotografií alebo videa. Človek nemusí cielene produkt predstavovať. Stačí, že ho má divák na očiach.

Prečítajte si tiež

Zväčša sa s týmto typom spája aj promotion kód, ktorý je vytvorený pre konkrétneho influencera a pri objednávaní produktov slúži ako zľavový kód na konci objednávky. Takto viete sledovať objem objednávok, ktorý vám priniesol konkrétny influencer. Tento typ spolupráce je vo svojej podstate použiteľný na všetky druhy produktov, avšak nepredstavuje produkt až tak detailne.

Túto formu spolupráce viete nájsť snáď u každého jedného influencera. Momentálne tento typ propagácie využívajú vo veľkom obchody s oblečením. Stálicou na tejto scéne je napríklad obchod Brands24, ktorý predáva oblečenie prémiovejších značiek a vďaka influencerom sa dostal na scénu a už otvoril aj svoju prvú kamennú predajňu v Bratislave.

Prezentovanie produktu influencerom. Zdroj: Instagram
Prezentovanie produktu influencerom. Zdroj: Instagram

Pri použití správnych influencerov, ktorí sa venujú móde a lifestyle, môže byť aj tento typ propagácie veľmi úspešný. Oblečenie je produkt, ktorý by si ľudia kúpili pravdepodobne aj tak, ale ak ho ponúkate so špeciálnou zľavou cez obľúbeného influencera, môžete vyhrať boj s konkurenciou a získať ďalších aj stálych zákazníkov.

Kampane s influencermi

Spomínané dve možnosti sú tými jednoduchšími formami spolupráce. Náročnejšie a komplexné spolupráce môžeme nazývať kampaňami. Kampane majú veľkú moc, pretože dokážu rozprávať príbeh. Sú ucelenejším typom komunikácie influencera s jeho publikom.

Kampaňou dokážete uviesť nový produkt alebo produktovú sériu, novú spoločnosť, ale aj dostať sa veľmi účinne do povedomia širšej verejnosti. Je to veľmi dobrá cesta, ako posilniť vzťahy s verejnosťou a momentálne takéto PR robí vo veľkom napríklad McDonald´s alebo LIDL.

Prečítajte si tiež

Zároveň sa tu zväčša využíva kombinácia komunikačných kanálov ako televízia, printová reklama a podobne. Pokiaľ je to súčasťou spolupráce, influencer býva tvárou aj na ostatných kanáloch.

Potreba McDonald´s pramení zo zlej verejnej mienky, a teda snažia sa posilniť informovanosť verejnosti. V rámci komplexnej kampane brali influencerov do výrobní ich produktov, aby poukázali na to, že nejde o nekvalitné produkty alebo produkty z nekvalitných surovín.

Je to psychologický efekt – ak sa firma otvorí a odhalí, čo je „za oponou“, ľudia si nemajú dôvod ďalej myslieť, že ide o nekvalitné stravovanie.

Prezentovanie kampane influencerom. Zdroj: Instagram
Prezentovanie kampane influencerom. Zdroj: Instagram

McDonald´s sa teda snaží prostredníctvom viacerých influencerov a komunikačných kanálov odkomunikovať kvalitu svojich produktov a tým zlepšiť vzťah verejnosti so značkou a jej produktami.

Tento postup je možné aplikovať prakticky na všetky spoločnosti a typy produktov. Ukázať ľuďom, čo sa za firmou skrýva, spraviť ju osobnejšou a naviazať priateľský vzťah. Treba sa však pripraviť, že tento typ propagácie je finančne náročnejší.

Článok pokračuje pod reklamou

Sociálne kampane

V poslednom období sa roztrhlo vrece so sociálnymi kampaňami. Kampane komunikujú nejaký konkrétny sociálny alebo spoločenský problém. Ideálny model však je, keď sa do celého výsledku zakomponuje produkt.

Presne ako to spravilo nedávno O2 s ich kampaňou Nebuď pirát. Operátor prepojil platenú sociálnu kampaň s organickým dosahom vďaka virálnosti. Kampaň začala tak, že Sajfu (ktorý stvárňoval hlavnú rolu v celej kampani) chytila polícia pri točení Live videa popri šoférovaní. Následne sa ďalší platení influenceri začali k tomu vyjadrovať a potom sa stalo to, v čo inzerenti dúfali. Začali reagovať aj neplatení influenceri. Každý sa chce priživiť na takej kauze. Avšak to ešte nevedeli, že zadarmo šíria osvetovú kampaň O2.

Prezentovanie kampane influencerom. Zdroj: Instagram
Prezentovanie kampane influencerom. Zdroj: Instagram

Samozrejme, nikto nič nerobí len tak, a pár dní po tejto kauze prišlo vysvetlenie a rad náučných videí zakončených produktom O2 Dátuj zodpovedne. Je to skvelý príklad, ako je možné za menej peňazí dosiahnuť obrovský dosah a šíriť osvetu.

Využitie influencerov je v takýchto typoch kampaní veľmi úspešné, pretože dodávajú celej kampani tvár, ľudskosť a emóciu. Samozrejme, výber vhodného influencera je o to náročnejší proces.

Influenceri a prezentácia značky na eventoch

Influencer sa síce spája s online svetom, no ich využitie je aj na offline akciách. Pozývať influencerov na eventy sa javí ako veľmi dobrý ťah, najmä pokiaľ sa cieľová skupina eventu rovná publiku influencera. Prax však ukazuje, že to nie je nevyhnutné.

Ako príklad by som uviedol IXPO, najväčší technologický festival na Slovensku. Súčasťou tohto festivalu bolo niekoľko pódií, kde počas celého dňa prebiehali zaujímavé prednášky, rozhovory a rôzne vzdelávacie aktivity. Najväčší dav však bol pri pódiu, keď dvaja známi slovenskí influenceri predstavovali novú hru.

Prečítajte si tiež

Na festivale bolo, samozrejme, veľké množstvo stánkov svetových technologických spoločností, ktoré predstavovali svoje nové produkty, vylepšenia a pokroky. Spomeniem napríklad influencera Selassieho, ktorý má dlhotrvajúcu spoluprácu so spoločnosťou Lenovo, a teda bol aj súčasťou ich stánku. Je až neuveriteľné, koľko ľudí dokázal pritiahnuť. Hneď pri vstupe na konferenciu som si všimol, že k Lenovo stánku viedol obrovský zástup ľudí, ktorí sa chceli so Selassiem odfotiť, porozprávať alebo len pozrieť. Samozrejme, otázne je, či to Lenovu aj reálne pomohlo v predaji, no poznateľnosť značky je určite vyššia.

Prezentovanie značky influencerom. Zdroj: Instagram
Prezentovanie značky influencerom. Zdroj: Instagram

Konferencie, ktorá by bola možno inak nie úplne zaujímavá pre mladšiu generáciu, sa zúčastnilo obrovské množstvo ľudí pod 18 rokov hlavne kvôli niekoľkým influencerom, ktorí tam vystupovali alebo boli k dispozícií v stánkoch. Je to veľmi dobrý ťah od organizátora ako aj od samotných značiek vystavujúcich na festivale.

Na tomto príklade je vidieť, že infuenceri už nemajú „moc“ len na internete.

Je dôležité si uvedomiť, že influenceri dokážu pracovať s mladšou generáciou veľmi efektívne. Preto, ak sa váš produkt akokoľvek zameriava na mladých ľudí, napríklad do 30 rokov, spolupráca s influencermi je pravdepodobne najefektívnejší marketingový nástroj. Pochopili to už technologické spoločnosti, automobilky, rôzne eshopy a obchody s oblečením a už dokonca aj banky či teleoperátori.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk

Marek Hrčka
Marek Hrčka

Študent na Fakulte managementu Univerzity Komenského. Zaujíma sa o podnikanie, marketing a online trendy.


Google analytics 4 (GA4): čo treba vedieť?

V čom sa Google Analytics 4 líši od predošlých verzií, aké výhody prináša firmám a marketérom, na čo pri nastavení nezabudnúť a akú rolu má v zbere dát umelá inteligencia? Podstatné info v kocke.

Umelá inteligencia v marketingu: ako ju využiť?

Nové technológie menia nákupné správanie zákazníkov, prispôsobiť sa tomu musia aj firmy a marketéri. S čím vie pomôcť umelá inteligencia v reklamných nástrojoch?

Zápis do RPVS: povinnosť poskytovateľov audiovizuálnej mediálnej služby

Ako postupovať, na koho sa obrátiť a s akými nákladmi počítať pri zápise do registra partnerov verejného sektora, ak ide o poskytovateľa audiovizuálnej mediálnej služby?

Marketingová stratégia firmy: prečo je dôležitá a ako ju definovať?

Dôležité je stanoviť si „SMART“ ciele či zistiť jedinečný predajný argument (USP). Čo to znamená a ďalšie tipy, ako na marketingovú stratégiu pri rozbiehaní biznisu.
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky