Šesť užitočných rád, ako zatočiť s nespavosťou!

NETKY.SK • 16 Júl 2019, 13:43 • 2 min
Šesť užitočných rád, ako zatočiť s nespavosťou!

Problémy so spánkom? Neberte lieky, namiesto toho vyskúšajte tieto triky!

slovakia

left justify in out

Ľudí s problémovým spánkom, žiaľ, v poslednom období pribúda. A hoci tento problém neraz pripisujeme rýchlemu životnému tempu a stresu, nie vždy je háčik práve tam. Niekedy stačí vylepšiť svoje návyky.

 

Samozrejme, stres je významným faktorom, ktorý sa na problémoch so spánkom podieľa. Ten často nedokážeme zo svojho života úplne odstrániť. Ak ale medzi ľudí, ktorí sa nedokážu dobre vyspať patríte aj vy, osvojte si nasledovné rady od odborníkov.

 

img

 

1. Naučte sa na pravidelnosť

Tak ako potrebujú istý pravidelný režim deti, zanedbávať by sme ho rozhodne nemali ani my. Skúste si stanoviť hodinu, o ktorej sa budete ukladať na spánok a tento čas sa pokúste čo najlepšie dodržiavať. Telo si na daný „rituál“ navykne a zaspávať budete oveľa rýchlejšie.

 

2. Pred spaním nejedzte

Už mama či babka vám zaiste hovorievala, že pred spaním sa nemá jesť, pretože nám môže byť ťažko. Je to pravda, aj orgány si potrebujú odpočinúť, preto by sme ich nemali pred spánkom „vyburcovať“ k výkonom. Určite by ste nemali jesť neskôr, než 2-3 hodiny pred tým, ako si ľahnete.

 

3. Menej kávy

Káva počas dňa je pre mnohých nenahraditeľná, pomáha nám so sústredením, dodáva energiu a je dokonca aj zdravá, pokiaľ si potrpíme na kvalitu. Všetkého však veľa škodí a netreba zabúdať na to, že obsahuje kofeín, ktorý organizmus nabudí. Rozhodne by ste sa jej pitiu mali vyhnúť vo večerných hodinách.

 

4. Počítač, mobil či televízor v spálni nemajú čo robiť

Vedeli ste, že tablety, mobily, počítače, ale aj iné technológie vyžarujú tzv. modré svetlo? To môže byť veľmi nebezpečné nielen pre oči. Blokuje totiž vyplavovanie spánkového hormónu, a tak, pokiaľ sa do displejov pozeráme v čase, keď máme ísť spať, rozhodne nerobíme dobre. Okrem toho spálňa ja na spanie a iné príjemné aktivity, medzi ktoré pozeranie seriálov ani sociálnych sietí rozhodne nespadá.

 

img

 

5. Spite nahí

Spánok bez pyžama je pre telo doslova blahodarný. Prečo? Ak ste nahí, len zakrytí prikrývkou, udržujete si stálu telesnú teplotu, vďaka čomu si môžete dopriať pokojný a hlboký spánok. V neposlednom rade si odpočiniete aj od všetkých obmedzujúcich kusov odevu.

 

6. Lieky na spánok sú tabu

Mnohí ľudia s problematickým spánkom sú takí zúfalí, že sa rozhodnú privodiť si stav odpočinku umelo, teda liekmi. Nerobme to! Tieto lieky sú totiž návykové a pri pravidelnom užívaní môžu (okrem iného) spôsobiť úplnú neschopnosť prirodzene zaspať. Radšej si choďte večer zabehať, aby ste sa fyzicky unavili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona