VIDEO: Najväčšiu stavbu z blata majú v Mali: Každý rok ju musia opravovať

NETKY.SK • 12 August 2019, 23:37 • 2 min
VIDEO: Najväčšiu stavbu z blata majú v Mali: Každý rok ju musia opravovať

DJENNÉ - Veľká mešita v malijskom Djenné je svetový unikát. Zaujme už na prvý pohľad, pretože je postavená z nepálených tehál vyrobených laicky povedané z blata.

slovakia

left justify in out

Ide o najväčšiu stavbu svojho druhu na svete, zapísanú aj na zozname UNESCO. Jedenkrát za rok sa navyše miestni zhromaždia, aby dali fasádu z blata spoločnými silami opäť dokopy, píše server BBC.

 

Veľká mešita v Djenné, meste ležiacom na okraji saharskej púšte, je podľa odborníkov vrcholným príkladom sudánsko-sahelskej architektúry - pre ňu je typický práve materiál, ktorým sú nepálené tehly vyrobené zmiešaním vody, piesku, ílu, ale aj stebiel trávy či ryžových šupiek, ktoré slúžia ako spojivo.

 

Mešita sa pne do výšky 20 metrov a je 91 metrov dlhá

 

Pre tento typ architektúry sú charakteristické tiež drevené trámy trčiace zo stien pre pevnejšiu štruktúru. Vďaka tomu stavby pôsobia akosi ježato - obdobne opísal Veľkú mešitu tiež francúzsky novinár Félix Dubois na začiatku 20. storočia. Pripomínala mu niečo medzi ježkom a kostolným organom.

 

 

Keď sa spojí mesto

 

Mešita je svetovým unikátom, raritou je však aj takzvaný sviatok La Crépissage, ktorý sa koná vždy jeden deň v apríli. Pri ňom celé mesto spoji sily, aby opravilo fasádu, ktorá počas roka utrpela škody.

 

Mesiac nie je vybraný náhodou, murivo musí mať čas na zaschnutie pred silnou dažďovou sezónou, ktorá do Mali prichádza počas júla a augusta, a ktorá by mešitu mohla bez predchádzajúceho zásahu poničiť.

 

La Crépissage je neoddeliteľnou súčasťou života v Djenné, nejde ale len o opravenie svätostánku, ale aj utužovanie susedských vzťahov.

 

 

Jednodňový festival oslavuje komunitu, jej dedičstvo a spoločnú vieru. V noc pred začatím rekonštrukcie sa miestni zhromaždia, spievajú a tancujú, kým sa nad ránom neozve signál, ktorý označuje začiatok najdôležitejšej udalosti v roku.

 

Festival je poňatý aj ako súťaž, pri ktorej sa hrá o čas. Utvoria sa tímy a ten, ktorý svoju časť múru mešity opraví čo najskôr, je víťazom.

 

Je to veľká česť, odmenou sú navyše aj peniaze. Keďže ale práca chvatná, málo platná, dohliada na celý priebeh osemdesiat profesionálnych murárov, čo je v Djenné veľmi rešpektovaná profesia.

 

 

Po piatich hodinách od začiatku rekonštrukcie, čo býva zvyčajne už o 9:00 ráno, je hotovo. Ruku k dielu často priložia aj ženy, ktoré majú počas La Crépissage jedinečnú príležitosť vstúpiť do mešity, čo inak nemôžu, a pripravujú tiež bahnitú zmes, ktorou sa múr opravuje.

 

Mešita stála na tomto mieste už v 13. storočí, prvá písomná zmienka o nej ale pochádza až zo 17. Súčasná podoba pochádza až z roku 1907 a od roku 1988 je stavba na zozname UNESCO v rámci Starého mesta Djenné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona