Chandler z Priateľov oslavuje 50! Slávu televíznej hviezdy nikdy neprekročil

Amerického herca Matthewa Perryho, ktorý 19. augusta oslavuje päťdesiatku, po celom svete preslávila rola Chandlera v televíznom seriáli Priatelia.

19.08.2019 00:00
debata (5)
Herec Matthew Perry na archívnom zábere. Foto: SITA/AP, Rich Fury
Matthew Perry Herec Matthew Perry na archívnom zábere.

Od roku 2004, keď sa skončilo natáčanie seriálu Priatelia, hral Perry v niekoľkých filmoch a mal tiež hlavnú úlohu v krátkom seriáli Studio 60. Odštartovať úspešnú kariéru po seriáli Priatelia, tak ako to napríklad dokázala jeho kolegyňa Jennifer Aniston, sa mu ale tak celkom nepodarilo.

Rodák z Williamstown v štáte Massachusetts sa po niekoľkých rolách v sitkomoch prvýkrát presadil vo filme v roku 1988, keď si zahral jednu z menších rolí v snímke Jimmy Reardon s River Phoenixom. Veľký zlom v jeho kariére to však neprinieslo, naďalej zostával hercom druhoradých rolí v televíznych projektoch.

Herci Matthew Perry a Jennifer Aniston na...
Seriál Priatelia aj 15 rokov po skončení sú...
+4Svet by sa mal zmieriť, že nikdy neuvidí...

Zlom v jeho kariére nastal až v roku 1994, kedy bol vybraný do jednej z hlavných rolí seriálu o skupine mladých Newyorčanov, ktorý sa zrodil v hlavách scenáristov Davida Cranea a Marty Kauffmanovej. Seriál Priatelia (Friends) sa od svojho prvého uvedenia na obrazovky stal kultúrnym fenoménom.

To sa následne odrazilo aj v honorároch hlavných postáv – keď natáčanie začínalo, brali herci 22 500 dolárov za diel, v deviatej a desiatej sezóne si však už každý z hercov, ktorí o honorároch vyjednávali spoločne, pripísal na konto milión dolárov za epizódu.

Po skončení nakrúcania seriálu sa však Perry, ktorý už v čase nakrúcania bojoval so závislosťami od liekov, alkoholu i drog, príliš nepresadil. V roku 2000 bola však výnimkou rola po boku hviezdneho Bruce Willisa v snímke Môj sused zabijak. Jeho zatiaľ posledným filmom je komédia Znovu sedemnásťročný z roku 2009.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #film #rola #priatelia #päťdesiatka #Matthew Perry #jubileá hviezd

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...