Peter DostálHN Peter Mayer
StoryEditor

Nápad Slovákov sa ujal, teraz robia aj pre NATO

19.08.2019, 00:00
Vyrobené u nás a úspešné za hranicami. HN sa pozreli na slovenské výrobky, ktoré uspeli v cudzine.

„Bez spojenia niet velenia.“ Staré vojenské príslovie nám pripomína vo vynovených kancelárskych priestoroch na Nivách Peter Dostál, riaditeľ spoločnosti Aliter Technologies. Práve tá vyrába takzvané informačno-komunikačné technológie pre vojakov aj policajtov.

Ako presne vyzerá tento zázračný slovenský export do sveta? Podľa slov riaditeľa sú to vlastne zelené kovové krabice, ktoré laikovi môžu pripadať fádne. V skutočnosti však ide o veľmi špecifické zariadenia, ktoré sú vo svete prakticky bez konkurencie.

Slovensko-kanadská firma má dnes dcérske spoločnosti v Česku aj na Balkáne. Ich zákazníkmi sú agentúry NATO, organizácie v rámci OSN alebo aj kanadské či estónske ministerstvo obrany. Produkty firmy odoberajú veľké zbrojárske spoločnosti ako Airbus, General Dynamics, Ericsson či BAE Systems.

Od banky po armádu
Po skončení vysokej školy išiel mladý Peter Dostál vyskúšať šťastie za oceán. V Kanade robil pre veľké spoločnosti, zoznámil sa s bankovým svetom a nakoniec skončil v štátnej správe. S armádou sa prvýkrát stretol po príchode na Slovensko v roku 2005, keď robil veľký projekt pre rezort obrany. „Napriek tomu, že som robil aj pre federálnu políciu v Kanade, nikdy som nemal žiadne skúsenosti s armádou. Tým, že som emigroval po škole, neabsolvoval som ani povinnú vojenskú službu,“ povedal s úsmevom riaditeľ. Ten získal práve počas pobytu v Kanade dôležité kontakty, ktoré neskôr zúročil aj pri založení technologickej firmy. Dôležité boli však aj skúsenosti, ktoré nadobudol pri spomínanom projekte. „Zistil som, že na trhu existovali dve skupiny ľudí – jedna boli informatici a technológovia, ktorí vedeli navrhovať produkty. Na druhej strane bol zákazník, ktorý mal veľmi špecifické požiadavky. Každý z nich hovoril inou rečou a nevedeli nadviazať užšiu spoluprácu,“ uviedol. Tu sa vyskytla príležitosť pre založenie firmy s predpokladom na úspech na medzinárodných trhoch.

Produkt
Od jej založenia pôsobili v spoločnosti ľudia s dlhoročnou skúsenosťou z ozbrojených síl, ktorí mali skúsenosti z misií a vedia posúdiť využitie technológií v reálnom vojenskom svete. Veľkú časť portfólia firmy tvorí takzvaná informačno-komunikačná technológia, napríklad ako súčasť bojových vozidiel alebo ako miesto velenia v stanovom prístrešku. „Predstavte si to ako dátové centrum v poľných podmienkach.

Keď potrebujete nadviazať spojenie, zabezpečiť prenos hlasu, videa a dát, o to všetko sa starajú naše komponenty, ktoré tvoria IKT infraštruktúru,“ vysvetľuje riaditeľ pred policami s niekoľkými, výzorom takmer identickými krabičkami farby kaki. A zatiaľ na stene premieta propagačné video firmy so zábermi z rôznych svetových zbrojárskych veľtrhov. „Vystavovali sme od Ria de Janeiro cez Abú Zabí, Paríž, Londýn až po známy kanadský veľtrh Cansec. Povinnou jazdou sú pre nás aj výstavy na Slovensku a v Česku,“ chváli riaditeľ úspechy, zatiaľ čo sa objaví scéna s „krabičkou“ od firmy ponorenou v akváriu s vodou. „Prototypy sa testujú v špecializovaných skúšobných ústavoch aj na prachotesnosť či vodotesnosť. Naše zariadenia nemajú žiadne otvory na chladenie, musí ich schladiť samotné telo,“ doplnil Dostál. Elektronika sa, mimochodom, testuje na americké vojenské štandardy.


Prvý produkt pre konečných zákazníkov – Monse
Okrem týchto, pre bežného smrteľníka ťažko dostupných artiklov, sa firma začala venovať aj takzvanému business to customer (B2C) produktu. Iniciatíva vzišla z vlastnej potreby samotného riaditeľa. „Moja mama je už po sedemdesiatke a žije sama doma. Ja som v práci veľmi zaneprázdnený a nedokážem s ňou dennodenne komunikovať. Rozmýšľal som, či neexistuje nejaký systém, ktorý by ju monitoroval bez narušenia jej súkromia. Na Slovensku som však taký nenašiel.“ Systém, ktorý nazval MONSE (skratka monitoring seniorov) začal s menším tímom vyvíjať sám. Ide o súbor senzorov, ktoré majú sledovať denný režim seniora a pri odchýlke od normálu by mal upozorniť príbuzných. „Celý systém sme pôvodne chceli postaviť na umelej inteligencii, to znamená, že sa mal sám učiť. Ale, žiaľ, máme zatiaľ málo dát, museli sme nateraz pridať aplikačnú logiku.“ Zariadenie je v súčasnosti vo fáze testovania, do konca roka by však mohlo byť v maloobchodnom predaji.


Drony a vzducholode
Pri recepcii víta návštevníkov firmy malá výstava produktov, medzi ktorými vyniká dominanta miestnosti – modrobiela vzducholoď s nápisom spoločnosti. Riaditeľ sa rozhovorí aj o novších experimentálnych projektoch, akými sú napríklad práve vzducholode, ktoré majú podľa neho obrovský potenciál v tomto priemysle. Nielen preto, že sú tiché, ale aj energeticky nenáročné. „Naša vzducholoď lieta na hélium, ktoré nie je horľavé a keď loď priletí späť na základňu, tak sa to hélium natiahne späť do fľaše cez filtre,“ priblížil fungovanie prostriedku Peter Dostál. Ich prevádzka má teda takmer nulové náklady.


Hospodárska krivka spoločnosti smeruje za posledné roky strmo nahor, čo dáva priestor pre experimentovanie a plnenie si vlastných ambicióznych snov ako MONSE alebo práve vzducholode. Aliter Technologies už roky pokukuje po akvizíciách a investovali aj do niekoľkých startupov. Jeden z nich rieši práve drony, ktoré môžu byť využité pri stálom napojení na zdroj aj ako statické stožiare. Takéto využitie vidí Dostál nielen vo vojenskom sektore, ale napríklad aj pre zaistenie bezpečnosti pri futbalových zápasoch a demonštráciách.


Pri odchode nám firemný sprievod ukáže všetky zákutia moderných priestorov, v ktorých dominujú geometrické útvary a studené farby, akoby všetko naznačovalo, že sa nachádzame v technologickej spoločnosti. Ako poslednú zastávku nám Dostál opisuje chillout zónu, ktorú si firma v nových priestoroch tiež zriadila. „Viete, požiadavky na zamestnávateľa v IT sektore sú čoraz väčšie. Ale keď chcete mať mladé pracovné sily, ktoré prinesú nové nápady, tak sa musíte prispôsobiť,“ uzavrel naše stretnutie riaditeľ. Aliter Technologies intenzívne spolupracuje aj s univerzitami, mladá krv je totiž v takom dynamicky sa rozvíjajúcom sektore ako IT neodmysliteľnou súčasťou, najmä ak máte firmu, ktorej meno znamená v preklade „inak“.

01 - Modified: 2024-04-14 11:25:15 - Feat.: - Title: NATO označilo útok Iránu na Izrael za "eskaláciu" a tiež vyzvalo na zdržanlivosť 02 - Modified: 2024-04-12 12:39:59 - Feat.: - Title: Štáty NATO musia zvýšiť produkciu munície, ak chcú odstrašiť Rusko, vyhlásil poľský prezident 03 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami 04 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 05 - Modified: 2024-04-10 11:26:18 - Feat.: - Title: Za humnami je Rus. Obria základňa urobí z Rumunska aliančnú veľmoc
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 05:54