Phil Jackson

Phil Jackson Zdroj: opencourt-basketball.com

Phil Jackson: S Jordanom vychádzal, Bryant ho hneval

Veronika Pullmanová • 19. aug 2019 o 06:45
História najlepšej basketbalovej ligy sveta je poprepletaná zaujímavými príbehmi úspešných trénerov. Jedným z nich bol aj Phil Jackson. K dvom prsteňom šampiónov z jeho hráčskej kariéry neskôr pridal ďalších jedenásť ako kouč! Pod jeho vedením prekvitali tímy Chicago Bulls a Los Angeles Lakers.

Basketbalový kouč PHIL JACKSON patrí k najúspešnejším trénerom NBA

Úspech slávili najmä vďaka prepracovanému trojuholníkovému útoku, ktorým bol Jackson povestný. Jeho pôsobenie u jedného či druhého tímu síce produkovalo tituly, no s nimi prichádzala aj nejedna nezhoda.

TRÉNERSKÉ PRÍBEHY (VII) 

Dnes sedemdesattriročný Američan potiahol Chicago Bulls k šiestim titulom NBA (1991-93, 1996-1998). Ďalšiu sériu troch triumfov za sebou dosiahol aj s Los Angeles Lakers (2000-2002) a neskôr pridal ešte dva (2009, 2010). Jeho úspešnosť stvrdzuje fakt, že finálovú sériu v NBA so svojimi zverencami stratil len dvakrát! 

Jackson vyrastal vo veľmi prísnom náboženskom režime. Pastori Charles a Elisabeth vychovávali štyri deti v odľahlom prostredí, kde sa nesmelo tancovať ani pozerať televízia. Phil videl prvý film až keď končil strednú školu. Na premiérovú tancovačku sa dostal ešte neskôr na vysokej škole. 

Na strednej škole vo Willistone hrával nielen basketbal. Bol aj nadhadzovač bejzbalového družstva a na atletickom ovále hádzal diskom. Jacksona sledovalo niekoľko bezbalových skautov. Do oka padol aj Billovi Fitchovi z Atlanty Braves. Ten sa neskôr stal basketbalový tréner na univerzite zo Severnej Dakoty a Jacksona napokon získal do svojho tímu. Napriek tomu, že na vysokej škole nedosiahol žiadny výrazný úspech, v roku 1967 si ho v druhom kole draftu NBA vybrali New York Knicks. 

Jackson bol vynikajúci všestranný športovec s nezvyčajne dlhými rukami. V útoku však boli jeho možnosti limitované. Kompenzoval to inteligenciou a tvrdou prácou v obrane. Do hry sa však dostával len zo striedačky. Žolíkom z lavičky bol aj v sezóne 1972/73, keď Knicks získali titul. Bol aj pri triumfe v roku 1970, no na palubovku sa po operácii chrbtice nedostal. Celú cestu tímu za trofejou však zdokumentoval vo fotoknihe s názvom Zober to všetko. 

Keď v roku 1980 ukončil hráčsku kariéru v drese New Jersey Nets, pustil sa do trénerského remesla. V nižšej basketbalovej lige v USA sa v roku 1984 tešil z prvej trofeje, ku ktorej doviedol tím Albany Patroons. Skúsenosti zbieral aj v Portoriku. Túžil však po mieste v NBA. Potenciálnych záujemcov však odrádzala jeho reputácia z hráčskej kariéry. Bol známy tým, že sa prikláňal skôr k názorom, ktoré boli v kontraste s tými, ktoré uznávala väčšina spoločnosti. 

V roku 1987 dostal šancu ako asistent Douga Collinsa v Chicagu Bulls a o dva roky už viedol tím sám. Jackson sa stal fanúšikom hry založenej na trojuholníkovej obrane, ktorú propagoval Tex Winter. S ňou počas deviatich sezón doviedol „býkov“ k šiestim titulom. Tímu sa darilo najmä počas éry legendárneho Michaela Jordana, ktorý však po triumfe v sezóne 1992/93 ukončil kariéru. Neskôr sa do tímu vrátil pred play-off v roku 1995, aby po troch tituloch opäť odišiel do športového dôchodku. 

Jacksonove pôsobenie v Chicagu prinášalo tímu úspechy, ale niekde v pozadí to čoraz viac škrípalo medzi ním a generálnym manažérom Jerrym Krausom. Ten mal pocit, že sa mu nedostáva dostatok uznania za zostavenie víťazného tímu a Jackson mu nebol dostatočne vďačný za prvý džob v NBA. Spor vybičovala svadba Krausovej nevlastnej dcéry, na ktorú Jacksona, na rozdiel od jeho asistentov, nepozval.  

Po dlhých vyjednávaniach v nepriateľskej atmosfére Jackson napokon súhlasil so zmluvou aj na sezónu 1997/98. „Kontrakt má však len na túto sezónu. Aj keď Jackson získa s tímom ďalší titul, už ju nepredĺžime,“ oznámil Krause na čo mu kouč oponoval, či teda bude podporovať ostatné družstvá. Manažéra tým natoľko nahneval, že na neho zreval: „Je mi jedno, či budeš mať s tímom bilanciu osemdesiatdva víťazstiev a žiadnu prehru, po sezóne vypadneš!“  Generálny manažér neskôr verejne vykresľoval Jacksona ako dvojtvárneho muža, ktorý mal len málo rešpektu k svojim asistentom. 

Chicago sa s Jacksonom, ale aj Michaelom Jordanom, ktorý definitívne ukončil kariéru, rozlúčilo ziskom titulu. Americký kouč bol taký znechutený, že už viac nechcel nikoho trénovať. Po ročnej pauze však kývol na ponuku z Los Angeles Lakers. 

Družstvo s talentovanými Shaquillom O’Nealom a Kobem Bryantom pod vedením Jacksona získalo hneď od jeho nástupu tri tituly za sebou. Potom prišli prvé problémy. Tím sa potácal so zraneniami, slabými náhradníkmi a verejným sporom medzi O’Nealom a Bryantom. Aj preto Lakers vypadli v play-off 2003 už v druhom kole so San Antoniom Spurs.

Následne sa do sporu s Bryantom dostal aj Jackson. Hviezdnemu rozohrávačovi sa nepáčil trénerov štýl založený na trojuholníkovej obrane. Neraz sa o Jacksonovom systéme vyjadroval ako o nudnom. Počas zápasov sa často púšťal experimentovať do útoku, kde testoval svoje zručnosti v hre jedného proti jednému. Neraz tým dokázal inak pokojného Jacksona dostať do zúrivosti. Bývalý basketbalista testoval jeho trpezlivosť natoľko, že sa bol tréner u manažmentu dožadovať hráčskej výmeny. S návrhom však nepochodil. 

Phil Jackson a Kobe Bryant
Phil Jackson a Kobe Bryant

Aj sezónu 2003/04 poznačili problémy vo vnútri tímu. Už prípravný kemp narušil Bryantov mediálny škandál pre údajné znásilnenie. Naďalej pokračovali jeho verejné prestrelky s O’Nealom a nezhody s trénerom Jacksonom. Napriek tomu Lakers dokráčali až do finále, kde podľahli Detroitu Pistons 1:4 na zápasy. Pre Jacksona to bolo prvá prehratá finálová séria v kariére. 

O tri dni už Lakers s Jacksonom nepočítali. Od vedenia žiadal zdvojnásobenie šesťmiliónového platu a problémom bol aj jeho zlý vzťah s Kobem Bryantom, ktorý si mal želať trénerov odchod. Tieto informácie neskôr všetci aktéri dementovali. Verejnosť si však myslela svoje, keď generálny manažér Jerry Buss oznámil, že chce vymeniť O’Neala a tím vybudovať okolo Bryanta. Jackson ešte na jeseň 2004 zverejnil publikáciu Posledná sezóna, v ktorej popísal všetky patálie, ktoré sprevádzali Lakers počas ročníku 2003/04. Samozrejme, najväčším kritikom knihy bol Kobe Bryant. 

Nasledujúca sezóna, v ktorej Lakers mali byť bez Jacksona a O’Neala oveľa dynamickejší tím, skončila fiaskom. Po úspešnej prvej polovici sa zranil Bryant aj Lamar Odom. Družstvo po jedenástich rokoch nepostúpilo do play-off a po 41 zápasoch pre zdravotné problémy odišiel tréner Rudy Tomjanovich. Šuškalo sa, že by sa mal vrátiť Phil Jackson. 

To sa v júni 2005 stalo skutočnosťou. Mužstvo opäť predvádzalo tímový basketbal založený na úspešnej trojuholníkovej obrane. Jackson po návrate oveľa lepšie pracoval aj s Kobe Bryantom, ktorého návrat nechceného kouča napokon nadchol. Lakers získali do Jacksonovho odchodu ešte dva tituly. S tímom sa definitívne rozlúčil v konferenčnom semifinále 2011, kde Lakers podľahli neskorším šampiónom z Dallasu Stars. 

Manažment tímu z Los Angeles chcel siahnuť po Jacksonovi ešte raz, keď už v úvode sezóny 2012/13 prepustil Mika Browna. Úspešný kouč chcel dva dni na premyslenie, ale vedenie na druhý deň podpísalo Mika D’Antoniho. Jeho rýchly štýl hry sa im pozdával viac než Jacksonova trojuholníková obrana. K návratu úspešného kouča nepomohlo ani to, že počas dvoch zápasov, ktoré Lakers odohrali pred podpísaním D’Antoniho, sa v domácej hale Staples Center zborovo skandovalo „My chceme Phila!“

Jackson odkoučoval v základnej časti 1640 zápasov (1155-485), ďalších 333 v play-off (229-104). V roku 1996 získal cenu pre najlepšieho trénera NBA. Ako jediný kouč dokázal vyhrať jedenásť prsteňov pre šampiónov. 

11

krát dokázal Jackson doviesť svoj tím k titulu NBA. 

NEÚSPEŠNÝ PREZIDENT 

Tak, ako sa Philovi Jacksonovi darilo v pozícii trénera, tak sa mu nedarilo vo funkcii prezidenta New Yorku Knicks. V roku 2014 sa klubu upísal na päť rokov za 60 miliónov dolárov. Pod dozorom Jacksona však tím nedosiahol žiadny úspech. Akýkoľvek jeho hráčsky či trénersky ťah nepriniesol želaný efekt. V sezóne 2015 Knicks zaznamenali najhoršiu sériu trinástich prehratých zápasov za sebou. V júni 2017 majitelia tímu oficiálne oznámili, že po vzájomnej dohode Phil Jackson končí ako prezident organizácie.