Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Filantrop i milovník žien. Sex bol Magicovou drogou

Čoskoro zomrie. Tak znela odpoveď mojej mamy, keď som sa jej ako 10-ročný chlapec pýtal, čo sa stane s človekom nakazeným vírusom HIV. Nebolo to často, ale vtedy sa mýlila.

18.08.2019 22:57
debata
Magic Johnson s cenou za celoživotný prínos NBA... Foto: SITA/AP, Richard Shotwell
Magic Johnson Magic Johnson s cenou za celoživotný prínos NBA v júni 2019.

Earvin Magic Johnson je HIV pozitívny. Táto správa zo 7. novembra 1991 šokovala nielen basketbalový, ale celý športový svet. Strašiak vtedajšej doby opäť vstúpil medzi slávnych. O necelé tri týždne zomrel na AIDS spevák skupiny Queen Freddie Mercury.

Johnsona však podobne smutný osud nestretol. Jeden z najlepších basketbalistov histórie sa zásluhou modernej medicíny, vzornej životosprávy a nekonečnému životnému optimizmu teší dobrému zdraviu.

„Veľa vecí vo svojom živote som neurobil ideálne. Avšak dal som si záležať na tom, aby Boh stál vždy na mojej strane,“ vraví Johnson, ktorý minulý týždeň oslávil 60. narodeniny.

Legendárne súboje s Birdom

Legendárny hráč sa narodil pod šťastnou hviezdou a úspech sa mu od začiatku lepil na päty. Dosiahol všetko, čo si môže športovec želať. Elegantnými basketbalovými kúskami, ktoré sprevádzal široký úsmev, rozdával radosť divákom. Najmä tým, ktorí fandili Los Angeles Lakers.

Do NBA vstúpil na konci sedemdesiatych rokov. Už vtedy sa hrdil prezývkou Magic (magický, zázračný), ktorú si vyslúžil na strednej škole, i titulom z univerzitnej súťaže NCAA. Lakers si ho vybrali na vstupnom drafte ako číslo jedna.

Johnson spolu s legendárnym pivotom Kareemom Abdulom-Jabbarom doviedli kalifornský tím deväťkrát do finále, tešili sa z piatich titulov. Rivalita Afroameričana Magica s „bielym“ Larrym Birdom z Bostonu Celtics mnohonásobne zdvihla úroveň a popularitu súťaže.

„Bol to najlepší hráč, proti akému som hral. Myslím, že spoločne sme pre NBA toho urobili veľa. Celá krajina vtedy rozprávala o súbojoch Lakers – Celtics,“ spomínal Bird.

Magic prekvapoval súperov nečakanými riešeniami situácií. Jeho prihrávky naslepo hraničili s genialitou. Hrával na poste stredného rozohrávača, hoci meral 206 cm a viac by mu pasoval post krídelníka. „Magic je rozohrávač a pivot zároveň,“ povedal o ňom kedysi kouč Dallasu Richie Adubato.

Marec 1979. Magic Johnson padá po súboji s... Foto: SITA/AP
Magic Johnson, Larry Bird Marec 1979. Magic Johnson padá po súboji s Larrym Birdom v zápase NCAA.

Magnet na ženy

Johnson vedel využiť štatút superhviezdy vo viacerých smeroch. Už počas kariéry sa opísal ako pôžitkár, ktorý si nevie odpustiť slasti života. Tou najväčšou boli pre neho ženy.

„Mohol mať každú, na ktorú ukázal prstom. Veľa žien verí, že rozprávka o Popoluške sa môže stať realitou. Dievčatá z afroamerickej komunity vidia športovcov ako rytierov v žiarivej zbroji, ktorí im môžu zmeniť život,“ vyhlásila bývalá basketbalistka a neskôr trénerka Pamela McGeeová.

Magicovi sa páčili blondínky, neohrdol brunetkami. Nerobil rozdiely medzi rasami. Ak ho žena požiadala o autogram, často mu posunula aj svoje telefónne číslo. Príležitostí bolo mnoho – stretnutia s fanúšikmi, tripy po celej krajine v rámci dlhej sezóny či sponzorské akcie. V 80-tych rokoch bol v NBA masívne rozšírený kokaín. Magic však omamné látky nikdy nebral, alkohol pil len výnimočne. Jeho drogou bol sex.

Jún 1991. Magic Johnson v drese Los Angeles... Foto: SITA/AP, Fred Jewell
Magic Johnson, Michael Jordan Jún 1991. Magic Johnson v drese Los Angeles Lakers v súboji s ďalšou hviezdou Michalom Jordanom z Chicaga Bulls.

„Má v sebe silný živočíšny magnetizmus. Všetci ľudia, nielen ženy, sú k nemu pripútaní. Ku každému, kto sa s ním stretol, bol veľmi milý,“ spomínala moderátorka Dana Jamesová, ktorá s Johnsonom randila dva roky. „Vedela som, samozrejme, že nie som jediná žena v jeho živote,“ dodala.

Súperi sa báli AIDS

Keď Johnson oznámil, že je HIV pozitívny, boli aj takí, ktorí neboli prekvapení. S takým životným štýlom to bola len otázka času, vraveli.

Pre väčšinu to však bol šok. „Keď som to počul v rádiu, takmer som havaroval,“ spomínala iná legenda Michael Jordan. Johnson po oznámení prerušil kariéru, ale o pár mesiacov sa vrátil, aby bol členom najslávnejšieho basketbalového družstva v dejinách.

Americký Dream Team na OH 1992 v Barcelone valcoval súpera za súperom. Okrem Johnsona, Birda či Jordana bolo v mužstve to najlepšie, čo USA z NBA mohli ponúknuť. Vo finále vyhral hviezdny výber nad Chorvátskom o 32 bodov.

Spolumajiteľ bejzbalového tímu Los Angeles... Foto: SITA/AP, Mark J. Terrill
Earvin Magic Johnson, Dave Roberts Spolumajiteľ bejzbalového tímu Los Angeles Dodgers Earvin Magic Johnson (vpravo) s manažérom tímu Daveom Robertsom v júli 2019.

Potom stihol ešte jednu sezónu ako hráč, ale keďže sa čoraz hlasnejšie ozývali súperi, ktorí sa obávali nákazy vírusom HIV, kariéru definitívne ukončil.

Potom s rovnakým dôrazom, s akým na palubovke ničil rivalov, vyrazil do boja proti inému súperovi – napísal knihu o bezpečnom sexe, stal sa tvárou kampane proti AIDS a rozbehol kariéru filantropa.

Pred dvoma rokmi sa vrátil k milovaným Lakers ako prezident basketbalových operácií. Pomohol získať do klubu hviezdneho LeBrona Jamesa, ale pozícia funkcionára ho nerobila šťastným. „Predtým som bol spokojnejší. Vymieňať hráčov či prepúšťať trénerov mi nerobí radosť,“ povedal po tom, ako v apríli v štruktúrach Lakers na vlastnú žiadosť skončil.

Aktuálne sa venuje obchodným aktivitám a vrátil sa k pozícii ambasádora NBA. „Chcem ľudí robiť šťastnými. Život je krásny a krátky zároveň, mali by sme sa z neho tešiť,“ vraví Johnson s typickým širokánskym úsmevom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #Earvin Magic Johnson