San Antonio vyradí číslo Tonyho Parkera, počas svojej kariéry tvoril hviezdne trio s Duncanom a Ginobilim

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Leandro Barbosa, Amare Stoudemire, Tony Parker
Foto: SITA/AP Photo/Eric Gay

Vedenie basketbalového klubu San Antonio Spurs sa rozhodlo vyradiť číslo 9, ktoré počas svojho pôsobenia nosil legendárny francúzsky rozohrávač Tony Parker. Stane sa tak desiatym hráčom organizácie, ktorého číslo vyvesia pod strechu AT&T Center.

Počas svojej kariéry tvoril hviezdne trio s Timom Duncanom a Manum Ginobilim, pričom ich čísla 21, respektíve 20 sú už takisto vyradené. Slávnostný ceremoniál sa uskutoční 11. novembra počas domáceho zápasu s Memphisom Grizzlies. Informoval o tom klubový web San Antonio Spurs.

Pomohol k štyrom titulom

Rodák z belgického mesta Bruggy odohral v NBA 17 sezón a pomohol mužstvu zo štátu Texas k štyrom titulom v najprestížnejšej súťaži sveta. V roku 2007 bol vyhlásený za najužitočnejšieho hráča finálovej série, vôbec ako prvý Európanom v histórii NBA.

Celkovo šesťkrát bol súčasťou zápasov All-Star a je jedným z piatich hráčov, ktorý počas svojej kariéry dosiahli aspoň 19-tisíc bodov a sedemtisíc asistencii. Z aktívnych hráčov sa tým môže pýšiť iba LeBron James, ktorý aktuálne pôsobí v Los Angeles Lakers.

Úspechy aj v rámci reprezentácie

Okrem toho sa Tony Parker zaradil k hviezdnej trojici Michael Jordan, Kobe Bryant a už spomenutý James. Títo hráči sú jediní, ktorí v zápasoch play-off dosiahli minimálne štyritisíc bodov a tisíc asistencii. Poslednú sezónu strávil vo farbách tímu Charlotte Hornets.

Úspešný bol aj na reprezentačnej úrovni. Aj jeho zásluhou sa Francúzsko v roku 2013 stalo majstrom Európy, v zbierke má aj striebornú a dve bronzové medaily z ME.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kobe BryantLeBron JamesManu GinobiliMichael JordanTim DuncanTony Parker