Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mamičke sa narodili trojčatá, štát vie finančne podporiť vytvorenie pracovného miesta opatrovateľky
Zdielať na

Mamičke sa narodili trojčatá, štát vie finančne podporiť vytvorenie pracovného miesta opatrovateľky

HUBOVÁ / V Hubovej (okres Ružomberok) sa radujú. Na svet prišli trojičky. Šťastní rodičia však bábätká doma ešte nemajú. Narodili sa predčasne a vážili len niečo vyše jedného kilogramu a preto musia v nemocnici pobudnúť až do polovice septembra, čo bol pôvodný termín pôrodu. Ich mama z Hubovej každý deň dochádza do martinskej univerzitnej nemocnice. Denne precestuje aj 80 kilometrov. Málokto pritom vie, že pri trojčatách môže štát finančne podporiť vytvorenie pracovného miesta - opatrovateľky či opatrovateľa pre takýchto novorodencov.

"Bol to pre nás šok, že sú tri, ale teraz sme šťastní," vraví matka trojičiek Romana Holíková. Matúško, Šimonko a Lea. Medzi nimi je približne minútový rozostup.

Romana zažíva neuveriteľný pocit. Prvý raz od narodenia po 25 dňoch drží všetky tri deti naraz v náručí. "Každé dieťa, ktoré sa narodí z viacpočetnej tehotnosti, všetky sa narodia pred termínom, nie sú donosené, zrelé, a tým pádom nemôžu byť ani zdravé," vraví prednosta neonatologickej kliniky Mirko Zibolen. 

Mená pre trojičky vyberal prvorodený päťročný syn Oliverko. "Keď prídu domov, asi si nimi dosť užijeme, ale dúfam, že to vydržíme," hovorí s úsmevom otec. 

Od štátu dostane mladá rodinka na trojičky vyššie rodičovské dávky. "Príspevok k narodeniu dieťaťa sa pri trojičkách zvyšuje na sumu 1056 eur, príspevok na súčasne viac narodených detí je 331 eur, je vyplácaný raz ročne. Pokiaľ deti nedosiahnu 15 rokov," potvrdila hovorkyňa ústredia práce sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová. 

Dokonca pri trojčatách majú nárok na opatrovateľa, či opatrovateľku. Starosta Hubovej to už začal vybavovať. "Obec sa bude snažiť finančne pomôcť jednorázovým príspevkom a finančne s budeme podieľať aj na opatrovateľke," vraví starosta obce Stanislav Nechaj. 

"Štát dokáže podporiť vytvorenie pracovného miesta, ktoré sa rozhodne vytvoriť starosta v obci, pre opatrovateľku či opatrovateľa. A to tak, že budeme prispievať na jeho mzdu počas 12 mesiacov, v prípade, ak by tým opatrovateľom bol uchádzač, ktorý je znevýhodnený, dokonca až 24 mesiacov," dodáva Lukáčová. 

Pozrite si archívnu reportáž o trojčatách, ktoré oslavovali 60 narodeniny: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy