Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na vzácneho sokola zaútočili strážne psy. Napriek vysokej škode ide podľa polície iba o priestupok
Zdielať na

Na vzácneho sokola zaútočili strážne psy. Napriek vysokej škode ide podľa polície iba o priestupok

ČERVENÝ KAMEŇ / Sokol, ktorý otváral významné futbalové zápasy v Trnave skonal na následky útoku strážnych psov. Išlo o psy, ktoré mal niekto ukradnúť z areálu rybníkov. Aj keď majiteľovi sokola vznikla niekoľkotisícová škoda, polícia prípad uzavrela ako priestupok.

Na sokoliarskom posede na hrade Červený kameň nad obcou Častá dva psy usmrtili sokola. Stalo sa to koncom januára tohto roka. Pán Moravčík v tom čase nebol doma. Pre TV JOJ povedal, že dcéra mu volala, že psy im trhajú sokola. "Tak som v panike rýchle zavolal kolegovi, ktorý je z Hradu Červený kameň, a ten rýchlo tých dvoch psov odchytil. Jeden čierny vlčiak, druhý bol taký do šeda a ten jeden mal štvormetrovú reťaz," povedal majiteľ sokola Anton Moravčík. 

Zraneného sokola urýchlene odviezli k veterinárovi, no ten mu už nemohol pomôcť. "Oni tvrdia, že psy niekto ukradol, čo je divné, pretože sú to dva veľké psy aj so štvormetrovou reťazou," uviedol Moravčík. 

Zástupca organizácie, ktorá vlastní psov, nám odmietol čokoľvek povedať. Usmrteným sokolom sa zaoberala polícia. "Vo vami uvedenom prípade bola vec v zmysle o priestupku oznámená na obci Častá, ktorá je príslušná na prejednanie tohto priestupku," uviedla policajná hovorkyňa v Bratislave Veronika Slamková. 

"Šetrením sme zistili, že majiteľom psov nie je fyzická osoba, ale právnická osoba Slovenský rybársky zväz, čo bude riešené ako správny delikt," uviedol starosta obce Častá Robert Lederleitner

Usmrtením sokola vznikla pre majiteľa škoda vo výške asi 6000 eur. Prekvapený je z toho, že vec skončila na priestupkovom konaní na obecnom úrade. "Keď sa nedokáže čo i len jedna zložka tej skutkovej podstaty trestného činu, musí byť to konanie zastavené," povedala expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Pozrite si archívnu reportáž, na ktorej konci bol šťastný koniec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy