reklama

Na cestách s karavanom - Chorvátsky Trpanj

Z minulosti som nemal nejakú valnú mienku o Chorvátsku. Zakaždým som mal pocit, že Chorvátom nejde o nič iné len ma obrať o čo najviac peňazí. Musím však povedať, že po tomto pobyte som si upravil svoju mienku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Po mnohých rokoch sme s karavanom opäť vyrazili do Chorvátska. Neplánovali sme to a bola to skôr z núdze cnosť. Pôvodne sme mali v pláne ísť do Talianska, ale keď som začal zháňať kemp v Taliansku, tak som zistil, že sú všetky absolútne plné. Tak prišla na rad alternatíva. Na odporúčanie nášho známeho sme nakoniec zvolili Chorvátsko. Konkrétne mestečko, či skôr dedinku Trpanj na polostrove Pelješac. Pravdu povediac nechcelo sa mi tam ísť. Keď boli deti malé chodili sme tam každý rok a zakaždým som mal pocit, že Chorvátom nejde o nič iné len človeka obrať o čo najviac peňazí. Musím však povedať, že po tomto pobyte som si upravil svoju mienku o Chorvátsku. A k lepšiemu. Ceny neboli vôbec prehnané a ľudia boli maximálne ústretoví. Tiež k tomu prispelo aj to, že na plážach neboli davy ľudí a pobrežie pri kempe nebolo zabetónované ako je to v Chorvátsku bežné.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ubytovali sme sa v kempe Vrila. Nie je veľký, ale za to veľmi príjemný. Nachádza sa v rovnomennej zátoke asi 2 kilometre od centra mestečka Trpanj. Poskytuje síce len základne služby, ako sprchy a toalety, ale na veľmi dobrej úrovni. Bolo tam vždy čisto a tepla voda tiekla neustále po celý deň. Služby dopĺňala terasa s barom, kde bolo wifi pripojenie. To síce nepokrývalo celý kemp, ale aspoň mal človek kľud. A čerešničkou na torte bol nádherný výhľad na more priamo z kempu. To more bolo čisté ako kryštáľ, vďaka štrkovej pláži.

Obrázok blogu

Neďaleko kempu sa nachádzal bar s tiež veľkolepým výhľadom na more. Odmyslíte si štrkovú pláž, a máte dojem, že sa nachádzate v Karibiku. Palmy boli všade a celkový obraz dopĺňa kryštálovo čista voda plna rýb. Okrem tých sa nedalo nevšimnúť si aj iných živočíchov. V kopcoch nad mestečkom žije šakal zlatý. Ich zavíjanie sa rozliehalo po celom kempe hlavne podvečer a v noci v pravidelných intervaloch. Znelo tak blízko, že človek mal strach vyjsť z karavanu. Ale musím povedať, že som žiadneho nevidel, aj keď som sa za nimi do kopcov cielene vybral.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu

V samotnom mestečku toho veľa na pozeranie nie je. Je tam par reštaurácii a tri či štyri obchodíky s potravinami. Takže s tým, kde sa najesť a nakúpiť si základné potraviny, nebol problém. Našli sme tam aj dve vinotéky, ktoré ponúkali sudové chorvátske víno za prijateľnú cenu, 2,5€ za liter. Síce sme sa nedozvedeli o akú odrodu ide, ale chuťovo boli dobre. S vínom tu majú dlhoročné skúsenosti. Vinohrady sú tu takmer všade.

Obrázok blogu

Jednou z atrakcii Trpanja je aj zátoka, kde sa nachádza liečive bahno. Má blahodarne účinky na pohybové ústrojenstvo. Pôsobí tiež na nervy a proti stresu. Ale už len ten výhľad na more stačí na ukľudnenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Pokiaľ vás prestane baviť vyvaľovanie sa na slnku a kúpanie v mori, tak sa môžete vybrať na výlet. Neďaleko je ostrov Korčuľa, alebo pozrieť si slávny most v Mostare a zastaviť sa na fajnú Bosniansku jahňacinu. Lepšiu na svete nenájdete. Alebo ísť sa pozrieť do neďalekého Dubrovníka.

Korčula
Korčula (zdroj: Daniel Schikor)
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Daniel Schikor

Daniel Schikor

Bloger 
  • Počet článkov:  135
  •  | 
  • Páči sa:  47x

Som to ja a nik iný. A aj www.byliny.sk. Zoznam autorových rubrík:  Len takCestovanieNa cestách s karavanomTip na víkendNa bicykliLyžovanieNa vodeBezpečnosť ITOchrana osobných údajovLiečivá sila prírodyNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu