Nemecko upustí od vyrovnaného rozpočtu, ak by sa tým vyhlo recesii
18.8.2019 18:18
akt. 11.08.2020 06:11

Nemecko upustí od vyrovnaného rozpočtu, ak by sa tým vyhlo recesii

Angela Merkelová Zdroj: REUTERS/Francois Lenoir
Uložiť článok
Nemecko má od roku 2014 vyrovnaný rozpočet.

Nemecká koaličná vláda je pripravená upustiť od vyrovnaného rozpočtu a vziať si nový dlh, aby sa vyhla možnej recesii. Uviedol to vo svojom najnovšom vydaní týždenník Der Spiegel.

Narastajú totiž obavy, že najväčšia európska ekonomika by sa mohla prepadnúť do recesie. Nemecký export, jeden z kľúčových motorov hospodárstva, sa znižuje v dôsledku spomalenia globálnej ekonomiky, obchodných konfliktov a blížiaceho sa brexitu. To sa už prejavilo na medzikvartálnom poklese hrubého domáceho produktu (HDP) Nemecka v 2. štvrťroku o 0,1 %.

Nemecko má od roku 2014 vyrovnaný rozpočet. Toto fiškálne pravidlo zaviedol bývalý konzervatívny minister financií Wolfgang Schäuble a pokračuje v ňom aj jeho nástupca Olaf Scholz.

Ministerstvo financií odmietlo komentovať správu v týždenníku Spiegel.

Kancelárka Angela Merkelová v utorok (13. 8.) uviedla, že nevidí potrebu balíčka fiškálnych stimulov na podporu spomaľujúcej sa ekonomiky. Dodala, že jej vláda sa zaviazala k vysokej úrovni verejných investícií.

Nemecko už roky čelí výzvam partnerov v eurozóne aj Medzinárodného menového fondu, aby zvýšilo verejné výdavky, ktoré by stimulovali nielen jeho hospodársky rast, ale aj rast celej menovej únie.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Rozpočet, Nemecko
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.