Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľmi rušný deň pre záchranárov: Ratovať museli viacero zranených turistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE)

SPIŠSKÁ NOVÁ VES – Dve podobné zranenia ošetrovali záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) v nedeľu popoludní v Slovenskom raji. Informuje o tom HZS na sociálnej sieti.

Prvý výjazd smeroval na turistický chodník v Letanovskom mlyne, kde záchranárov čakalo ošetrenie sedemročného dievčatka českej národnosti. Dievča pri páde na chodníku utrpelo tržné poranenie v oblasti stehna.

Tržné poranenie predkolenia ošetrovali záchranári na Kláštorisku. Tam ich čakala 52-ročná, takisto česká turistka, ktorá sa počas výstupu v hornej časti rokliny Kyseľ pošmykla na kovovom stúpadle a poranila sa. Ako uvádza HZS, na Kláštorisko prišla sama, "no pre bolesť a silné krvácanie z rany už nemohla pokračovať ďalej".

Záchranári obe Češky na mieste ošetrili a následne ich terénnym automobilom transportovali do nemocnice v Spišskej Novej Vsi na ďalšie ošetrenie.

Tatranskí záchranári pomáhali pri úraze lakťa

Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) zo Západných Tatier zasahovali v nedeľu popoludní pri chate neďaleko Ťatliakovho jazera. Privolali ich na pomoc slovenskému turistovi, ktorý spadol počas zostupu turistickým chodníkom Smutnou dolinou. Informovala o tom HZS na svojej stránke na sociálnej sieti.

Ako záchranári uviedli, turista si spôsobil úraz lakťa a povrchové poranenia dolnej končatiny. "Po ošetrení ho záchranári HZS transportovali terénnym automobilom na Zverovku, odkiaľ už na vlastnú žiadosť pokračoval na ďalšie ošetrenie do nemocnice v sprievode príbuzných," uzavrela HZS.

Leteckí záchranári zasahovali na dvoch miestach súbežne

Záchranári Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) ATE zasahovali v nedeľu dopoludnia pri dvoch úrazoch vo Vysokých Tatrách. Než ukončili prvý výjazd, boli povolaní k ďalšiemu. V oboch prípadoch išlo o poranenie dolnej končatiny. Informovala o tom hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.

Krátko predpoludním vyrazil záchranársky vrtuľník zo svojej základne v Poprade na pomoc 31-ročnému slovenskému turistovi, ktorý po približne 20-metrovom páde pod Kriváňom utrpel poranenie dolnej končatiny v oblasti kolena. "Dvaja horskí záchranári spolu s lekárom VZZS boli na najbližšom možnom a bezpečnom mieste z paluby vysadení pomocou lanovej techniky, ďalej stúpali k zranenému pozemne. Po primárnom ošetrení ho pripravili na pozemný transport vzhľadom na to, že leteckou technikou na nich z dôvodu nepriaznivého počasia a veľkej oblačnosti nebolo možné na danom mieste dosiahnuť," opísala ďalší proces zásahu Hopjaková.

Leteckí záchranári medzitým dostali ďalšie hlásenie o pomoc. Na turistickom chodníku smerujúcom k Studenovodským vodopádom na nich čakala 68-ročná turistka, ktorá si pravdepodobne zlomila predkolenie. Po primárnom ošetrení ženu záchranári z miesta evakuovali a previezli do Starého Smokovca, kde ju odovzdali do starostlivosti posádky rýchlej zdravotnej pomoci.

"Následne nabral pilot smer späť k miestu prvej záchrannej akcie, keďže záchranárom sa podarilo zniesť zraneného pod oblačnosť na miesto, kde už vrtuľník mohol letieť. Zraneného turistu s lekárom z miesta posádka evakuovala pomocou palubného navijaka a s podozrením na zlomeninu dolnej končatiny letecky previezla na ďalšie vyšetrenie do popradskej nemocnice," doplnila Hopjaková.   

Viac o téme: PomocZáchranáriTuristiZranenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu