Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Sme rodina sa k stratifikácii vyjadrí, keď spozná finálnu verziu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Na nedeľnú informáciu o tom, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR nepredloží stratifikáciu ako ústavný zákon, reagovala poslankyňa strany Zuzana Šebová.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Hnutie Sme rodina sa k návrhu zákona o reforme nemocníc, tzv. stratifikácii, vyjadrí až vtedy, keď bude známa jeho finálna verzia. V tejto chvíli je podľa neho predčasné hovoriť o tom, či ho podporí alebo nie. Pre TASR to uviedla Michaela Jurcová z tlačového oddelenia hnutia.

Na nedeľnú informáciu o tom, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR nepredloží stratifikáciu ako ústavný zákon, reagovala poslankyňa strany Zuzana Šebová. "Ide o rozumné riešenie, stratifikácia je dôležitá, ale nemala by sa stať predmetom politického boja," skonštatovala.

Strana Smer-SD reagovala na informáciu MZ SR tým, že návrh reformy nemocníc v podobe obyčajného zákona nepodporí. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) sa vyjadrí po rokovaní vlády v stredu (21. 8.). SNS chce počkať na stanovisko Smeru-SD na Koaličnej rade. O návrhu chce s partnerom rokovať aj koaličná strana Most-Híd. Podporu stratifikácii v podobe obyčajného zákona zatiaľ avizovala opozičná SaS.

Navrhovaná reforma nemocníc ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nominantka Smeru-SD), známa ako stratifikácia, by mala nemocnice rozdeliť do troch kategórií a určiť, aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať.

Projekt by mala ministerka predložiť na rokovanie vlády 21. augusta. V prípade schválenia ústavného zákona by nadobudol účinnosť od 1. januára 2024. Dovtedy sa majú súčasné nemocnice pretransformovať na nové typy.