Po tvrdom brexite môže nastať chaos, pripúšťa analýza britskej vlády

Británia bude čeliť nedostatku palív, potravín a liekov, ak opustí Európsku úniu (EÚ) bez dohody o prechodnom období, keďže prístavy budú preťažené. Londýn tiež požaduje tvrdú hranicu v Írsku. Uviedli to nedeľné noviny Sunday Times s odvolaním sa na únik informácií z oficiálnych vládnych dokumentov.

18.08.2019 18:41
debata (5)

Podľa nedeľníka prognózy úradu vlády ukázali, aké otrasy s najväčšou pravdepodobnosťou čakajú Britániu po neriadenom, tvrdom brexite bez dohody. Ale nejde o najhoršie možné scenáre. Úrad premiéra Borisa Johnsona na otázky novinárov uviedol, že uniknuté dokumenty nebude komentovať.

Sunday Times napísali, že až 85 % nákladných automobilov, ktoré smerujú na trajektoch cez Lamanšský prieplav, „nemusí byť pripravených“ na francúzske colné kontroly. To znamená, že „zápcha“ v prístavoch by mohla trvať až tri mesiace, kým sa nezlepší dopravný tok.

Vláda sa tiež domnieva, že bude pravdepodobne tvrdá hranica medzi britskou provinciou Severné Írsko a Írskou republikou, členským štátom EÚ, pretože súčasné plány, ktoré majú zabrániť rozšíreným kontrolám, sa podľa nej ukážu ako neudržateľné.

„Úrad vlády vypracoval tento mesiac pod krycím názvom Operation Yellowhammer dokument, ktorý ponúka zriedkavý pohľad na tajné plány kabinetu s cieľom zabrániť katastrofálnemu kolapsu národnej infraštruktúry,“ informoval o tom nedeľník.

Tajný dokument poskytuje najkomplexnejšie hodnotenie pripravenosti Spojeného kráľovstva na odchod bez dohody.

Minister energetiky Kwasi Kwarteng na otázku televízie Sky News o dokumente Yellowhammer povedal, že brexit sprevádza veľa strachu a mnohým ľuďom to hrá do karát. Vyhlásil tiež, že Británia sa musí pripraviť na odchod bez dohody. „Budeme pripravení odísť bez dohody 31. októbra,“ uviedol.

Spojené kráľovstvo smeruje k ústavnej kríze a k rozhodujúcej skúške, keďže Johnson sa zaviazal opustiť EÚ 31. októbra bez dohody, pokiaľ Brusel nebude súhlasiť s opätovným prerokovaním podmienok tzv. rozvodu.

Po viac ako troch rokoch, keď politike dominoval brexit, blok opakovane odmietol otvoriť dohodu o podmienkach brexitu, ktorá obsahuje tzv. írsku poistku o režime na hraniciach. Tú uzavrela predchodkyňa Johnsona, expremiérka Theresa Mayová.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit