Nie každý Slovák si môže dopriať dovolenku, polovica na to jednoducho nemá

NETKY.SK • 31 Júl 2019, 12:43 • 2 min
Nie každý Slovák si môže dopriať dovolenku, polovica na to jednoducho nemá

BRATISLAVA - Život na Slovensku nie je vždy prechádzka ružovým sadom, na letné dovolenkovanie nám financie často neostávajú.

slovakia

left justify in out

Týždňovú dovolenku mimo domu si nemôže dovoliť až 40 % Slovákov. Tento počet sa však podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Lenky Buchlákovej, ktorá vychádzala z najnovších údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat, postupne znižuje. Pred desiatimi rokmi si oddych mimo domova nedopriali pre nedostatok financií až dve tretiny Slovákov.

To, že sa postupne znižuje počet ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť týždňovú dovolenku mimo domova, súvisí podľa Buchlákovej aj so zlepšujúcou sa finančnou situáciou našich domácností za posledné roky. "Kúpyschopnosť Slovákov vďaka dobrej ekonomickej situácii posledné tri roky napreduje. Je predpoklad, že sa podiel ľudí, ktorí nemajú financie na dovolenku, bude naďalej znižovať," povedala Buchláková.

 

img

Najhoršie sú na tom v prípade dovoleniek Rumuni. Až dve tretiny z nich si nemôžu dovoliť dovolenku mimo domova, v Chorvátsku je to vyše 50 % ľudí. Na druhej strane len necelých 15 % Nemcov si nemohlo vlani dovoliť týždňovú dovolenku mimo domova. Nízky počet ľudí neschopných utiahnuť náklady spojené s rekreáciou majú aj v susednom Rakúsku, Holandsku, Luxembursku či Dánsku.

Vo Francúzsku to bolo za vlaňajšok len niečo vyše 20 % ľudí neschopných si zaplatiť týždeň mimo domova, rovnako to bolo aj vo Veľkej Británii. Kvôli zhoršujúcej sa ekonomickej situácii v Taliansku možno badať podľa Buchlákovej trend, že čoraz viac tamojších ľudí má problém s financovaním dovolenky v zahraničí. Vlani ich bolo viac ako 43 %.

 

img

Slováci vlani minuli na dovolenke v priemere 420 eur. Dovolenka zhltne najviac peňazí Švajčiarom, a to až 1 163 eur, najmenej Rumunom, a to v priemere 209 eur. Česi minú na dovolenke okolo 250 eur. "Slováci predbehli v míňaní nielen Čechov, ale aj Poliakov či Maďarov. Naopak Rakúšania minú až 932 eur," doplnila Buchláková.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies