Študenti platia kartami najmä v potravinách, reštauráciách alebo za verejnú dopravu

NETKY.SK • 9 August 2019, 16:11 • 2 min
Študenti platia kartami najmä v potravinách, reštauráciách alebo za verejnú dopravu

BRATISLAVA - Študenti stredných a vysokých škôl využívajú platobné karty najmä na nákupy v potravinách, supermarketoch alebo reštauráciách.

slovakia

left justify in out

"V porovnaní s minulými rokmi významne, až o tretinu stúpol objem platieb kartou za mestskú dopravu. Dôvodom môže byť práve rozšírenie možnosti platby kartou za lístky na dopravu," skonštatovala hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová.

Ako ďalej vyplýva z údajov ČSOB o pohyboch na študentských účtoch, mesačné výdavky študentov stredných a vysokých škôl sa za uplynulých dvanásť mesiacov znížili.

 

"V porovnaní s minulosťou sme zaznamenali zmenu trendu, keď už neplatí to, že by študenti minuli mesačne viac, ako im príde na účet. Malou výnimkou je iba Bratislavský kraj, kde mesačné výdavky študentov sú na úrovni 305 eur a príjmy 304 eur," povedala Jamborová.

 

img


Z údajov Poštovej banky zase vyplýva, že príjmy mladých postupne rastú, avšak šetriť nedokážu. Výdavky mladých vo veku 25 a menej rokov v pomere k ich príjmom sú pomerne vysoké. Z účtov im totiž podľa údajov Poštovej banky odchádzajú sumy, ktoré sú v súčte iba o niekoľko desiatok eur nižšie, než sú ich príjmy.

To, že príjmy mladých ľudí za posledných pár rokov pomerne významne rástli, súvisí podľa Poštovej banky s pozitívnym ekonomickým vývojom na Slovensku, ktorý sa prejavuje aj na raste miezd.

 

"Mladí, ktorí pracujú, dokážu zarobiť viac. Tí, ktorí študujú, si dokážu viac privyrobiť a viac peňazí môžu dostať aj od rodičov," vysvetľuje hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.


Mladí ľudia by preto podľa Žáčkovej mali k svojim osobným financiám pristupovať obzvlášť opatrne. Týka sa to aj finančných produktov, ktoré využívajú. Dôležitým výdavkom sú z tohto pohľadu podľa Žáčkovej i poplatky za vedenie účtu, ktoré sa na ročnej báze môžu vyšplhať na desiatky eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona