Foto: MovieStillsDB

Niektoré filmy nemajú za cieľ len pobaviť.

Dokonca aj samotný Hollywood sa netají tým, že niektoré z ich najväčších projektov nesú silne propagandistické myšlienky. Na Americký pátos, ktorý uzatvára väčšinu akčných béčok sme si už zvykli, no propaganda či mierne prestrelený patriotizmus sa dá prejaviť aj dôraznejšie. V našom zozname sa pozrieme na niekoľko najznámejších filmov, ktoré sú v skutočnosti nástrojom propagandy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Captain America: The First Avenger/ Kapitán Amerika: Prvý Avenger

ČSFD: 68%
IMDB: 6,9/10

Kapitán Amerika je veľmi obľúbený a kľúčový člen Avengerov a tak by si ho niekto len ťažko spájal s niečím tak zákerným, ako je propaganda. V skutočnosti však superhrdina, ktorý bojoval v druhej svetovej vojne a meno krajiny hrdo nesie vo svojom mene a farby na kostýme, je ukážkovým produktom propagandistickej postavy. Tak či onak, jeho chémia funguje a Kapitána Ameriku milujú ľudia po celom svete, bez ohľadu na jeho prapôvodný účel.

Platoon/ Čata

ČSFD: 88%
IMDB: 8,1/10

Čata je klasický snímok Olivera Stona, ktorý sa s veľkou radosťou vŕta v témach, ktoré sú na hranici spoločenského tabu. Vo filme o vojne vo Vietname si zahral mladý Charlie Sheen po boku Toma Berengera a Willema Dafoea. Napriek tomu, že ide o výborný kinematografický kúsok, opäť hovoríme o propagande, pochádzajúcej z továrni na sny. Film sa síce nesnaží propagovať zápornú myšlienku, no je viac než jasné, že na činnosť Americkej armády počas vojny vo Vietname existujú minimálne dva veľmi rozporuplné pohľady. Film rozpráva o hororoch, ktoré boli pre amerického vojaka v čase vojny bežné. Keďže je však samotný režisér veteránom z Vietnamu, môžeme povedať, že film má naozaj blízko k pravdivým udalostiam.

The Birth of a Nation/ Zrodenie národa

ČSFD: 72%
IMDB: 6,6/10

Zrodenie národa je veľmi temná kapitola histórie Hollywoodu. Nechutne rasistické dielo je v skutočnosti nemým filmom, ktorého stopáž sa rozťahuje na tri hodiny. Dielo, ktoré je po kinematografickej stránke excelentne spracované, je považované za veľmi kontroverzné. Vykresľuje totiž udalosti po vojne Severu proti Juhu a rozpráva o Afroameričanoch ako o zlých gangstroch, ktorí chcú vraždiť, znásilňovať a rabovať. Na druhej, v očiach filmu dobrej, strane, stoja rytieri v bielych plášťoch. Film sa tak netají tým, že velebí myšlienku ku-klux-klanu a čo je ešte smutnejšie, v čase svojej premiéry bol obrovským hitom.

The King’s Speech/ Kráľova reč

ČSFD: 86%
IMDB: 8,0/10

Fanatastický snímok, v ktorom stvárnil hlavnú úlohu charizmatický Colin Firth, je opäť snímkom, ktorý sa neprezentuje zápornou myšlienkou, no je nad slnko jasné, že ide o propagandu britskej monarchie. Briti však svoje posolstvo podali omnoho jemnejšie a elegantnejšie, ako to má vo zvyku Hollywood, no ako sme zmienili… stále veľmi okato.

Top Gun

ČSFD: 68%
IMDB: 6,9/10

Typickým prekrásny príkladom propagandy je práve Top Gun. Keby existovali učebnice o tom, ako správne postaviť propagandu, Tom Cruise na sedle svojej statnej Kawasaki motorke s Ray Ban okuliarmi, by bol zrejme na titulnej strane. Tento film sme pritom zmienili aj v podobnom článku o najväčších filmových product placementoch všetkých čias. Práve v tomto prípade bola produktom americká armáda. Po premiére filmu o frajerskom pilotovi stúpol záujem o pozície v armáde rapídnym tempom. Niet sa však čomu čudovať. Aj v Európe chcel byť každý správny chlapec Maverickom a pilotovať stíhačku.

Fury/ Železné srdce

ČSFD: 76%
IMDB: 7,6/10

Fury je opäť jedným z tých filmov, s ktorými jednoducho musíme súhlasiť. Áno nacisti boli tí zlí, áno Američania na plátne v podaní Brada Pitta, Shiu La Beoufa, Jona Bernthala a Percyho Jacksona sú hrdinami, ktorí zachránili deň. Opäť je to však film, ktorý svoji amerických hrdinov glorifikuje a tí prekypujú stotožniteľnými vlastnosťami, zatiaľ čo záporáci sú chladné vraždiace stroje bez emócii. Propaganda je to teda opäť jasná, no zasa znesiteľná.

The Interview/ Šialené Interview

ČSFD: 64%
IMDB: 6,5/10

Šialené Interview je film dvoch amerických bláznov, Setha Rogana a Jamesa Franca. Tí sa však pustili do kritiky Severnej Kórey tak bezostyšne a bez servítky, že ich film bol v niekoľkých krajinách zakázaný. Satirické dielo je však stále veľmi zábavné a už len pre okolnosti, ktoré jeho vznik sprevádzali, sa ho oplatí vidieť.

Man of Steel/ Muž z ocele

ČSFD: 72%
IMDB: 7,1/10

V súčasnosti sa Hollywood snaží prezentovať ako mimoriadne liberálne miesto a priemysel. Napriek tomu sa však aj majster tesár občas utne. Muž zo železa, príbeh o Supermanovi v podaní režiséra Zacka Snydera, celkom zjavne hovorí, že kozmickí imigranti nemajú na Zemi čo pohľadávať a do našej spoločnosti nikdy nezapadnú. Táto myšlienka sa dá pritom veľmi ľahko preniesť aj na filozofiu niektorých demokratických krajín.

Uložiť článok

Najnovšie články