Gibraltár zamietol žiadosť USA na zadržanie iránskeho tankera
18.8.2019 17:52
akt. 11.08.2020 06:11

Gibraltár zamietol žiadosť USA na zadržanie iránskeho tankera

Uložiť článok
Gibraltárska vláda podľa AFP uviedla, že nemôže požiadať o súdny príkaz na zadržanie plavidla.

Gibraltár v nedeľu zamietol žiadosť USA na zadržanie iránskeho ropného tankera Grace 1, ktorý sa pripravuje opustiť britské zámorské územie, kde bol zadržiavaný od 4. júla. Informovala o tom agentúra AFP.

Gibraltárska vláda podľa AFP uviedla, že nemôže požiadať o súdny príkaz na zadržanie plavidla, pretože platnosť amerických sankcii uvalených na Irán sa nevzťahuje na územie Európskej Únie.

Britské kráľovské námorníctvo tanker začiatkom júla zadržalo na základe podozrenia, že vezie ropu do Sýrie a tým porušuje sankcie Európskej únie voči Damasku. Toto obvinenie však Teherán popiera.

Gibraltársky najvyšší súd vo štvrtok nariadil prepustenie tankera po tom, ako Irán britské zámorské územie ubezpečil, že Grace 1 nezamieri do žiadnej z krajín, na ktorú EÚ uvalila sankcie.

Americké ministerstvo spravodlivosti vydalo v piatok príkaz na zadržanie tankera. Podľa ministerstva v tomto prípade došlo k pokusu o „protiprávny prienik do amerického finančného systému s cieľom podpory nezákonných dodávok z Iránu do Sýrie realizovaných iránskymi revolučnými gardami“, ktoré USA považujú za zahraničnú teroristickú organizáciu.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.