Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Kultúra

18. augusta 2019

Kláštor Katarínka ožil počas Noci hradov a zrúcanín



Záchrana ruín kedysi honosného Kláštora svätej Kataríny pred zrútením, konzervovanie múrov i archeologický a historický výskum priťahuje do lesov nad Dechticami každoročne cez prázdniny desiatky mladých ľudí. Okrem dobrého ...



Zdieľať
Záchrana ruín kedysi honosného Kláštora svätej Kataríny pred zrútením, konzervovanie múrov i archeologický a historický výskum priťahuje do lesov nad Dechticami každoročne cez prázdniny desiatky mladých ľudí. Okrem dobrého pocitu z práce pre budúce generácie ich sem láka možnosť vyskúšať si život v Ráde svätej Kataríny. Ten im poskytuje zážitky, ku ktorým by inde len tak ľahko neprišli - život bez vodovodu, vo vojenských stanoch, s improvizovanou latrínou či slávnostným habitom z vrecoviny. Nechýbajú rituály, podobné tým, ktoré sa pred stáročiami na Katarínke skutočne odohrávali. "Sme možno jediným kláštorom, v ktorom si nepotrpíme na celibát, " s úsmevom konštatuje predstavený Benignus. Naráža tým na fakt, že za osem rokov existencie Rádu svätej Kataríny už jeho členovia absolvovali okolo dvadsať svadieb. Foto: Foto Daniel Veselský/TASR
 
Dechtice 18. augusta (TASR) - Areál ruín Kostola a kláštora svätej Kataríny Alexandrijskej pri obci Dechtice v Trnavskom okrese ožil v noci zo soboty (17. 8.) na nedeľu v rámci Noci hradov a zrúcanín. Špeciálnym bodom programu bolo sprístupnenie jednej zo zrekonštruovaných krýpt priamo v ruinách kostola. Ako o tom informovala členka občianskeho združenia Katarínka Michaela Stareková, atmosféru niekdajšieho pútnického miesta si prišlo vychutnať asi 400 ľudí.


Program sa začal slávnostnou svätou omšou, ktorú celebroval Branislav Popelka za účasti kňaza z farnosti Dechtice Miroslava Kováča. Nasledoval koncert Komorného orchestra ZOE.

Súčasťou podujatia boli aj nočné prehliadky ruín Katarínky. "Prvýkrát sme otvorili kryptu, na ktorej sme pracovali počas uplynulých rokov," uviedla dobrovoľníčka Katarína Nemcová. Návštevníci sa mohli dozvedieť viac nielen o histórii Katarínky, ale aj o práci tamojších dobrovoľníkov.

Projekt záchrany Kostola a kláštora svätej Kataríny Alexandrijskej oslavuje tento rok 25 rokov od založenia. Pred štvrťstoročím ruiny objavili mladí študenti a pod vedením Petra Hercega sa pustili do realizácie projektu. "Stále pracujeme na kozervácii ruín," priblížila Nemcová. Za najväčší doterajší úspech považujú záchranu 30-metrovej kostolnej veže.




Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Jaskyniari objavili jaskyňu so stalagmitom v tvare falusu
<< predchádzajúci článok
Na hrade Lednica upálili bosorku