Marek Molnár: Nemeckí populisti môžu v regionálnych voľbách prihlásiť iba 30 kandidátov
18 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Saský ústavný súd rozhodol, že populistická alternatíva pre Nemecko (AfD) bude môcť v budúcom mesiaci zvoliť do krajských volieb iba 30 kandidátov. Informuje o tom portál BREITBART.


Rozsudok súdu nasledoval po predchádzajúcom rozhodnutí volebného orgánu Saska minulý mesiac, v ktorom sa uvádza, že nezrovnalosti počas procesu výberu kandidátov spôsobujú neplatnosť výberu väčšiny kandidátov strany, píše Die Welt.

Toto rozhodnutie znamená, že strana nebude schopná predložiť svoj úplný zoznam 61 kandidátov vo voľbách, aj keď v konečnom dôsledku je to pre stranu víťazstvo, pretože volebná komisia už predtým vyhlásila, že by sa na hlasovaní mohlo zúčastniť len 18 kandidátov.

Volebná komisia už predtým usporiadala dve samostatné podujatia, kde vybrala kandidátov, avšak prišlo rozhodnutie, že medzi týmito dvoma udalosťami sa zmenila aj metóda výberu kandidátov. To malo za následok, že sudcovia ústavného súdu prišli k záveru, že krok volebnej komisie „nie je zlučiteľný so zákonmi o saských voľbách“ a dodali, že návrh povoliť 18 kandidátov na AfD bol „jednoznačne nezákonný“.

Jörg Urban, vedúci AfD v Sasku, v piatok oznámil, že po voľbách bude čeliť obmedzeniu kandidátov a povedal: „To, čo sa tu stalo, je veľmi dramatický proces. Dôvodom je porušenie zákona.“

Viaceré prieskumy verejnej mienky ukazujú, že AfD je na druhom mieste pre kresťanskú demokratickú úniu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej (CDU). Prieskum Civey uskutočnený koncom júla odhalil, že AfD sa nachádza na úrovni 25,4 percenta, pričom CDU na 27,1 percenta.

Podľa prieskumu zverejneného začiatkom tohto mesiaca vedie AfD po celom východnom Nemecku.

Marek Molnár: Olaf Scholz má v pláne kandidovať na predsedu SPD
Nemecký minister financií a vicekancelár Olaf Scholz má v pláne kandidovať na predsedu sociálnych demokratov (SPD). Informuje o tom portál POLITICO. Čítať ďalej
17 | 08 | 2019 | Marek Molnár