Reuters
StoryEditor

USA možno predĺžia úľavy pre Huawei. Čínska firma bude môcť nakupovať komponenty od firiem v USA

18.08.2019, 17:25
Autor:
TASRTASR
Washington v polovici mája zaradil čínsky koncern na čierny zoznam spoločností, s ktorými nesmú americké firmy obchodovať bez špeciálnej licencie.

Očakáva sa, že americké ministerstvo obchodu predĺži úľavy pre čínsky koncern Huawei Technologies. To umožní čínskej spoločnosti nakupovať niektoré komponenty od firiem v USA a poskytovať tak aj naďalej služby doterajším klientom. Uviedli to dva zdroje oboznámené so situáciou, ktoré nechceli byť menované.

Washington v polovici mája zaradil čínsky koncern na čierny zoznam spoločností, s ktorými nesmú americké firmy obchodovať bez špeciálnej licencie.

​Dôvodom je podľa americkej vlády ohrozenie národnej bezpečnosti. Huawei má totiž tesné väzby na čínsku vládu a USA sa obávajú, že Peking by mohol využívať zariadenia od Huaweiu na špionáž, čo čínsky koncern opakovane odmietol.

Prezident Donald Trump však koncom júna zmiernil reštrikcie proti Huaweiu a oznámil, že americké firmy mu môžu predávať niektoré komponenty, ktoré by mohol ľahko kúpiť na iných trhoch v zahraničí, napríklad čipy.

Podľa zdrojov plánuje Washington toto "dočasné uvoľnenie reštrikcií", ktoré vyprší 19. augusta, predĺžiť o 90 dní. Čínska spoločnosť tak bude schopná udržiavať existujúce telekomunikačné siete a poskytovať aktualizácie softvéru pre telefóny Huawei.

Situácia okolo licencií na obchodovanie s Huaweiom je však aj naďalej vrtkavá a neistá a rozhodnutie predĺžiť úľavy sa môže zmeniť pred pondelkovým (19. 8.) vypršaním termínu, uviedli zdroje.

Podľa jedného zo zdrojov sa špekuluje, že americký prezident Donald Trump a čínsky prezident Si Ťin-pching by mali cez víkend telefonicky diskutovať o spoločnosti Huawei.
Huawei sa k tejto správe zatiaľ nevyjadril, a ani čínske ministerstvo zahraničných vecí neodpovedalo na žiadosť o komentár.

01 - Modified: 2024-04-16 06:10:41 - Feat.: - Title: V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali 02 - Modified: 2024-04-15 21:17:00 - Feat.: - Title: Propalestínski demonštranti zablokovali dopravu na moste Golden Gate. Protestom chcú mať dopad na ekonomiku 03 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 04 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 05 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 09:49