Narastajú totiž obavy, že najväčšia európska ekonomika by sa mohla prepadnúť do recesie. Nemecký export, jeden z kľúčových motorov hospodárstva, sa znižuje v dôsledku spomalenia globálnej ekonomiky, obchodných konfliktov a blížiaceho sa brexitu. To sa už prejavilo na medzikvartálnom poklese hrubého domáceho produktu (HDP) Nemecka v 2. štvrťroku o 0,1 percenta.

Nemecko má od roku 2014 vyrovnaný rozpočet. Toto fiškálne pravidlo zaviedol bývalý konzervatívny minister financií Wolfgang Schäuble a pokračuje v ňom aj jeho nástupca Olaf Scholz. Ministerstvo financií odmietlo komentovať správu v týždenníku Spiegel.

Kancelárka Angela Merkelová v utorok (13. 8.) uviedla, že nevidí potrebu balíčka fiškálnych stimulov na podporu spomaľujúcej sa ekonomiky. Dodala, že jej vláda sa zaviazala k vysokej úrovni verejných investícií.

Nemecko už roky čelí výzvam partnerov v eurozóne aj Medzinárodného menového fondu, aby zvýšilo verejné výdavky, ktoré by stimulovali nielen jeho hospodársky rast, ale aj rast celej menovej únie.