Main Content

Držme palce Slovanu, nech naša liga má šancu napodobniť Premier League

nedeľa, 18. august 2019 16:30 | Autor: Filip Chudý

MŠK Žilina - ŠK Slovan Bratislava
MŠK Žilina - ŠK Slovan Bratislava | zdroj: TASR

Nový ročník Fortuna ligy má pre zaujímavosť súťaže nebezpečný začiatok. Pomôcť by jej mohol úspech Slovana v pohárovej Európe.

Komentár Filipa Chudého

Prvých päť kôl futbalovej Fortuna ligy je takmer za nami, pričom pohľad na tabuľku zatiaľ neveští nič dobré. Samozrejme, karty sú v každej lige na svete rozdané až niekde po desiatom kole, pričom u nás je takou ideálnou hranicou jedenáste kolo, čiže keď už si zahrá každý s každým a tretina ročníka je fuč. Lenže balík kariet nie je aktuálne dobre zamiešaný pre dramatický vývoj na priečkach, na ktorých by sme chceli mať najväčšiu drámu.

Naozaj si nepamätáme na situáciu, ba možno sa až doteraz ani nikdy nestala, aby po piatich kolách bola vedúca dvojica takto odskočená od konkurentov. Veď Slovan a Žilina majú viac ako dvojnásobok získaných bodov oproti zvyšku. Kým vedúce duo má plných 15 bodov, tretia Trnava len sedem. V dohrávke sa síce môže Dunajská Streda dostať na deväťbodovú hranicu, ale aj tak je to veľká strata vzhľadom na počet odohraných zápasov.

V dlhodobej súťaži je náskok cca desiatich bodov rozdielom jednej výkonnostnej triedy. Keď je to okolo 20 bodov, ide už o dve výkonnostné triedy atď. Za predpokladu, že nepríde k radikálnej zmene a liga bude pokračovať v zabehnutých koľajach, čaká nás ďalší nudný ročník Fortuna ligy, ktorý bude podobný tomu minulému. A to si neželá nikto, komu na slovenskom ligovom futbale záleží.

A jedno to nemôže byť ani novému majstrovi, čiže takmer určite Slovanu. Už počas minulého ročníka sme upozorňovali, že belasí neodohrali v našej lige jediný skutočne ťažký zápas, v ktorom by reálne o niečo šlo, čo je pred pohárovou Európou pre nich problém. Ako to vypálilo so Sutjeskou, to snáď nemusíme opakovať. Pritom čiernohorský majster kvalitou kádra možno ani nedosahuje úroveň Fortuna ligu, lenže nemal pred preň nejakým Slovanom rešpekt, ale veril si, čo bol základ.

Michalovce, Zlaté Moravce, Senica aj Sereď majú určite lepších hráčov ako Sutjeska, lenže už pred súbojmi so Slovanom prehrávali v hlavách 0:2 či 0:3, čo sa na ihrisku ťažko otáča. Keď s takýmto nastavením pôjdu do dvojzápasu s PAOK-om slovanisti, dostanú rovnaké „kefy“, aké nadelili svojim súperom v lige. Preto verme, že sa poučia, lebo slovenský klubový futbal úspech potrebuje, pričom ním je len postup do skupinovej fázy.

Trnave sa to pred rokom podarilo aj preto, že Fortuna liga ju čiastočne na nástrahy pohárovej Európy pripravila. Ak si totiž spomeniete na ročník 2017/18, zistíte, že hráči Spartaka museli čeliť viacerým zápasom, v ktorých proste museli a aj ich zvládli. Tá ligová sezóna bola aj kvalitou suverénne najlepšia za ostatné roky, na čo sme upozorňoval hneď vtedy, aj s dodatkom, že v pohárovej Európe to aj preto môže dobre dopadnúť. Výsledok? Zažili sme najlepšiu pohárovú sezónu v histórii slovenského futbalu.

Aj na týchto príkladoch vidieť, že čím dramatickejšia a náročnejšia Fortuna liga bude, tým väčšie šance majú naše kluby sa presadiť v pohárovej Európe. Samozrejme, musí taká byť na popredných priečkach, nie iba v boji o záchranu, ako v minulej sezóne.

Preto odskočenie Slovana a Žiliny zatiaľ neveští nič dobré. Teda za predpokladu, že sa nezopakuje situácia z minulého ročníka Premier League, keď Manchester City a Liverpool ostatným ušli minimálne na rozdiel dvoch výkonnostných tried a bili sa o titul do posledného kola. To by nebola pre Fortuna ligu zlá alternatíva. Len kým Slovan má prenesene na slovenskú scénu finančné možnosti anglického majstra, nie sme si istí, či Žilina spĺňa prenesene pozíciu Liverpoolu. Pri ich pomerne neskúsenom kádri sa totiž dajú očakávať výkyvy. A hoci tie Liverpool nemal, aj tak ten titul nezískal.

Dunajská Streda síce chce titul, ale práve teraz sa zrejme ukáže, či naň má. Chýbať jej totiž bude kľúčový hráč Kalmár, pričom ak sa jej bodová strata v najbližších týždňoch prehĺbi, môže naň veľmi rýchlo zabudnúť. Trnava po radikálnych zmenách na ďalší titul nie je teraz pripravená a zvyšok netreba v spojitosti s titulom ani spomínať.

Ideálne pre našu ligovú scénu bude, ak Slovan postúpi do skupiny Európskej ligy, čím si sťaží cestu za obhajobou trofeje. Ak totiž bude mať taký prázdny zápasový kalendár ako v minulej sezóne, na slovenskej scéne musí jasne dominovať, čo zároveň paradoxne zhorší jeho vyhliadky na budúcu európsku sezónu. V záujme belasých aj slovenského futbalu je, aby cez PAOK Solún postúpili. Ľahké to síce nebude, ale určite je to reálne, keďže grécky majster je pri dobrej konštelácii hrateľný súper.