Islamský štát tvrdí, že stojí za útokom na svadbe v Kábule
18.8.2019 16:43
akt. 11.08.2020 06:11

Islamský štát tvrdí, že stojí za útokom na svadbe v Kábule

Uložiť článok
Ľudia, čo útok prežili, povedali, že samovražedný bombový atentátnik stál vedľa pódia, na ktorom boli zhromaždené deti a ďalší svadobní hostia.

Odnož teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v Afganistane sa prihlásila k zodpovednosti za výbuch na svadobnej hostine v Kábule, pri ktorom zahynulo v sobotu večer najmenej 63 ľudí.

Vo vyhlásení militantnej skupiny, zverejnenom v nedeľu na webovej stránke napojenej na IS, sa uvádzalo, že pakistanský bojovník IS túžiaci po mučeníckej smrti sa zameral na veľké stretnutie šiitov v afganskej metropole Kábul. Odnož IS vo vyhlásení napísala, že po samovražednom bombovom útoku na svadbe tam bola tiež odpálená bomba uložená v aute.

Podľa afganských predstaviteľov pri útoku v západnej časti Kábulu utrpelo zranenia aj ďalších takmer 200 ľudí. Štvrť, kde k násiliu došlo, je domovom mnohých príslušníkov šiitskej menšiny Hazárov.

Ľudia, čo útok prežili, povedali, že samovražedný bombový atentátnik stál vedľa pódia, na ktorom boli zhromaždené deti a ďalší svadobní hostia. Vtedy odpálil svoj pás s výbušninami.

IS sa prihlásil k mnohým vražedným útokom proti menšine Hazárov, odkedy sa táto militantná organizácia v roku 2014 objavila v Afganistane.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.