Vojenskí predstavitelia Severnej Kórey a Číny rokovali o spolupráci
18.8.2019 14:42
akt. 11.08.2020 06:11

Vojenskí predstavitelia Severnej Kórey a Číny rokovali o spolupráci

Uložiť článok
Sobotňajšia schôdzka sa uskutočnila po tom, ako severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na ďalšiu skúšku nešpecifikovanej novej zbrane.

Vysokopostavení vojenskí predstavitelia Severnej Kórey a Číny viedli v Pekingu rozhovory o "priateľských" vzťahoch a spolupráci svojich krajín, pričom potvrdili zámer posilniť výmeny medzi ozbrojenými silami. Informovali o tom v nedeľu severokórejské i čínske štátne médiá.

Sobotňajšia schôdzka sa uskutočnila po tom, ako severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na ďalšiu skúšku nešpecifikovanej „novej zbrane“, čo bolo vnímané ako vyvíjanie tlaku na Washington a Soul v súvislosti s ich spoločnými vojenskými cvičeniami a rokovaniami o jadrovom programe Pchjongjangu, píše agentúra AP. Čína je najdôležitejším spojencom Severnej Kórey.

Čínska štátna tlačová agentúra Sinchua uviedla, že podpredseda Ústrednej vojenskej komisie - najvyššieho vojenského riadiaceho orgánu Číny - Čang Jou-sia sa stretol s riaditeľom Generálnej politickej kancelárie Kórejskej ľudovej armády Kim Su-gilom.

Čang povedal, že čínska armáda si želá užšiu komunikáciu na „posilnenie spolupráce a vzájomnej podpory, aby sa prispelo k upevneniu a rozvoju bilaterálnych vzťahov a mieru a stability v regióne“.

Riaditeľ politického oddelenia čínskej Ústrednej vojenskej komisie Miao Chua podľa severokórejskej agentúry KCNA povedal, že čínsky prezident Si Ťin-pching i vojenská komisia pod jeho vedením pripisujú „veľkú dôležitosť“ návšteve severokórejskej delegácie.

Kim a Miao, kľúčoví predstavitelia vojenských riadiacich štruktúr svojich krajín, boli prítomní na summite severokórejského vodcu a čínskeho prezidenta v Pchjongjangu z 20. júna, dodáva juhokórejská agentúra Jonhap.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.