19.8.2019 06:05 | Programy

Nový softvér: Špecialista na obnovu hesiel, opravy pre počítače od Microsoftu

Zdroj: istockfoto.com

Do aktuálneho výberu softvéru sme zaradili napríklad K-Lite Codec Pack či MemInfo. Zároveň predstavíme kompaktného pomocníka WebBrowserPassView.

Softvérový kútik

Predstavujeme zaujímavý softvér

Táto sekcia patrí detailnejšiemu predstaveniu softvéru, ktorý si môžete nainštalovať či spustiť z pevného alebo výmenného disku zariadení. Orientujeme sa na voľne dostupné programy pre Windows.

WebBrowserPassView: Špecialista na obnovu hesiel

Kompaktný bezplatný pomocník pre systémy Windows, ktorý ani nevyžaduje inštaláciu (stačí rozbaliť archív do vybraného priečinka) sa môže hodiť ani nevieme kedy. Jeho úlohou je totiž ponúknuť zoznam všetkých nájdených uložených hesiel z webových prehliadačov. Dokáže „vydolovať“ uložené heslá a ponúknuť ich vo veľmi prehľadnej podobe.

Podporuje pritom kľúčové webové prehliadače ako Internet Explorer (verzia 4.0 - 11.0), Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari aj Opera. Nástroj tak môže byť vhodný napríklad na obnovu stratených/zabudnutých hesiel.

Po štarte aplikácie sa zobrazí detailný zoznam všetkých nájdených hesiel, resp. prihlasovacích údajov k stránkam. Samozrejme, textovo aj vizuálne (cez príslušné ikonky) vidíme, ku ktorému prehliadaču dané heslo patrí.

Zároveň vidíme aj ďalšie zaujímavé údaje – napríklad silu hesla, čas vytvorenia či úpravy. Následne môžeme s obsahom rôzne pracovať. Napríklad si manuálne odpísať nájdené údaje alebo – oveľa šikovnejšie – využijeme možnosť exportu dát do rôznych formátov. Či už pôjde o textový TXT, internetový HTML, CSV či XML súbory.

fotogaléria
WebBrowserPassView Zdroj: NirSoft

Hoci ide potenciálne o veľmi užitočnú pomôcku, autor Nir Sofer varuje pred určitými obmedzeniami programu. Staré Windows (98/ME) nie sú podporované, WebBrowserPassView tiež nemá vedieť (aspoň zatiaľ) získavať heslá z externých pevných diskov.

V rámci Google Chrome, heslá pôvodne importované z produktu Internet Explorer 7.0-9.0 nie je možné dešifrovať.

Celkovo program hodnotíme kladne, výhodou je aj slovenská lokalizácia – tá sa sťahuje ako samostatný súbor a ukladá sa do priečinka s programom.

Autor/Výrobca NirSoft
Systém a veľkosť balíka Windows; 0,3 MB
Distribúcia Zadarmo
Kontakt a Download www.nirsoft.net/utils/web_browser_password

Z aktualizovaného softvéru

Cieľom tejto sekcie je predovšetkým upozorniť súčasných používateľov známych i menej známych programov na vydanie nových verzií ich aplikácií. Inovácie totiž často opravujú chyby alebo prinášajú nové funkcie.

K-Lite Codec Pack 15.1.2

Aktuálna verzia balíka kodekov, filtrov a ďalších nástrojov na prácu s multimédiami. Po inštalovaní takéhoto balíka si zaistíme v systémoch Windows podporu pre široké spektrum audio či video formátov. Čo sa však týka noviniek, hlásené sú autormi len všeobecne definované „malé zmeny“.

TIP: Poznámky k vydaniu

Súčasní používatelia balíka môžu prejsť na novú verziu aj cez aktualizáciu , ktorá sa dá aplikovať na K-Lite Codec Pack 15.0.4 a novší (Basic/Standard/Full/Mega).

  • Kontakt/Download: www.codecguide.com (Windows; veľkosť podľa vybranej verzie, zadarmo)

Záplaty od Microsoftu

Microsoft naopak plátal v utorok 13. augusta mnohé bezpečnostné chyby, pričom nevynechal ani najnovšie vydania Windows 10. Opravovali sa napríklad problémy súvisiace s Bluetooth, sieťovými technológiami či zabudovanými webovými prehliadačmi Internet Explorer a Edge. Podrobnejšie sme sa záplatám pre Windows 10 venovali v samostatnom článku.

Čítajte aj Microsoft plátal chyby vo Windows 10, dostupné sú záplaty

Okrem toho sa objavila aj nová verzia bezplatného bezpečnostného nástroja Microsoft Malicious Software Removal Tool 5.75 (44 MB). „Preklepne“ daný systém a pokiaľ odhalí hrozby (ktoré pozná na základe svojej databázy) postará sa o ich odstránenie.

K téme záplat tiež odporúčame články:

K ďalším aktualizáciám stručne:

  • GoldBug 4.4 – open source aplikácia pre rôzne operačné systémy predstavuje zabezpečeného komunikačného IM klienta (152 MB)
  • Avidemux 2.7.4 – ďalšia open source aplikácia, ktorá sa tentoraz špecializuje na úpravu videí (23 MB)
  • Mozilla Firefox 68.0.2 – malá opravná aktualizácia popredného webového prehliadača. Poznámky k vydaniu (35 MB)
  • FBackup 8.1.206 – voľne dostupný program na zálohovanie dát v systémoch Windows (84 MB)
  • UVK - Ultra Virus Killer 10.11.12.0 – kolekcia nástrojov na optimalizovanie, opravu či prečistenie systému Windows (15 MB)
  • Artweaver Free 7.0 – voľne dostupný program na prácu s grafikou. Oceniť máme prehľadné používateľské prostredie či širokú podporu digitálnych štetcov. Freeware pre nekomerčné použitie. Poznámky k vydaniu (14 MB)
  • MemInfo 3.5 SR1 – užitočný pomocník zobrazuje informácie o využívaní pamäťových prostriedkov vo Windows, umožňuje tiež správu či defragmentáciu pamäte (za účelom jej uvoľnenia v rámci dostupných možností). Opravné vydanie (0,6 MB)
  • LosslessCut 2.4.0 – aj v tomto prípade ide o video editor s otvorenými zdrojovými kódmi. Mal by sa uplatniť predovšetkým pri spracovávaní väčších/dlhších videí získaných napríklad videokamier, GoPro či dronov. (82 MB)
  • FileZilla 3.44.1 – kvalitný FTP klient s otvorenými zdrojovými kódmi. Dá sa využívať na rôznych systémoch (7,4 MB)
  • CDex 2.21 – open source aplikácia, ktorá sa primárne sústreďuje na prevody AudioCD do podoby hudobných súborov na disku (20,4 MB)
  • Drupal 8.7.6 – open source CMS riešenie na publikovanie a správu obsahu – typicky našich webových stránok či blogov (27 MB)
  • Image Tuner 6.8 – bezplatná aplikácia, ktorá sa zameriava na rôzne úlohy okolo hromadného premenovávania, konverzie či zmeny rozmerov obrázkov/fotografií. Aplikovať tiež vieme efekty (filtre) či pridať vodoznak na ochranu našich autorských práv. Nová verzia vylepšuje podporu najnovšieho vydania Windows 10, drobné zmeny prináša aj v prostredí (2,1 MB)

Webové nástroje zadarmo

Pokiaľ považujete klasický softvér za prežitok, budeme vám prinášať tipy na užitočné webové aplikácie. Dajú sa spúšťať priamo z prostredia webového prehliadača a sú nezávislé na systéme.

Kuranz

Aplikácia Kuranz je vhodná predovšetkým pre mobily a tablety. Ide v podstate o lokálneho konvertora mien. Na základe údajov z GPS (dá sa však aj zakázať) má predvolene určiť lokálnu menu a následne si môžeme vyberať druhú menu pre prevody. Pokiaľ ju nenájdeme v základnom zozname, k dispozícii máme vyhľadávanie. Aplikácia je zároveň schopná pracovať aj v off-line režime.

fotogaléria
Kuranz Zdroj: appsco.pe

Rozšírenia pre prehliadače:

Turbo Download Manager – správca sťahovania súborov/dát pre Firefox a kompatibilné, podporuje multivláknové operácie na zrýchlenie sťahovania, má tiež zabudovaný nástroj na sťahovanie (extrahovanie) video, audio obsahu či obrázkov z daných webov

fotogaléria
Turbo Download Manager Zdroj: addons.mozilla.org

Dark Reader – aktualizovaná verzia rozšírenia pre Chrome (ale aj Firefox či Safari), pomocou ktorého môžeme prakticky ľubovoľnú stránku „prezliecť“ do tmavého (Dark mode) režimu.

Čítajte aj Veľký návod: Ako zapnúť tmavý režim v Androide aj rôznych aplikáciách