Košický kraj zavedie kritériá určovania počtu žiakov do prvých ročníkov stredných škôl

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: ilustračné, Getty images

Košický samosprávny kraj (KSK) pracuje na kritériách určovania počtu žiakov do prvých ročníkov stredných škôl pre školský rok 2020/2021. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Činčárová.

„Ministerstvo školstva určuje vyhláškou smerné číslo, podľa ktorého následne župa prerozdeľuje počty žiakov pre jednotlivé typy škôl. Z našej strany chceme vypracovať jasné kritériá, podľa ktorých budú tieto čísla prerozdelené medzi jednotlivé školy v našej územnej pôsobnosti. Do tohto dialógu chceme zahrnúť všetky zúčastnené strany, vrátane zástupcov súkromných, cirkevných či verejných škôl. Za týmto účelom sme sa na pôde Úradu KSK stretli aj s neštátnymi zriaďovateľmi škôl a školských zariadení,“ informoval predseda KSK Rastislav Trnka.

Cieľom spoločného rokovania bolo priblíženie stanovísk a predstavenie kritérií a postupov, ktoré budú uplatnené pri prerokovávaní požiadaviek jednotlivých zriaďovateľov.

Košický samosprávny kraj ako zriaďovateľ 63 škôl bude presadzovať, aby určovanie výkonov škôl v maximálnej miere zohľadňovalo požiadavky zamestnávateľov zapojených do systému duálneho vzdelávania a prihliadalo aj na kvalitu všetkých stredných škôl v kraji.

Na stretnutí sa okrem zástupcov Úradu KSK zúčastnili zástupcovia krajskej rady pre odborné vzdelávanie a prípravu, viceprezidentka asociácie súkromných škôl a školských zariadení Slovenska Ľubica Petríková a riaditeľ školského úradu Košickej arcidiecézy Miroslav Jacko.

„Sme radi, že pri prideľovaní výkonov pre neštátne stredné školy, teda pre cirkevné a súkromné, máme možnosť väčšej participácie a môžeme naše požiadavky prekonzultovať s krajom. Ako zriaďovateľ cirkevných škôl kladieme najväčší dôraz na záujem žiakov. Pre školy, kde je vyšší záujem žiakov, chceme vytvoriť aj adekvátne podmienky a viac miest. Veríme, že tieto požiadavky budú premietnuté do kritérií pre budúci školský rok,“ uviedol Miroslav Jacko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubica PetríkováMIroslav JackoRastislav Trnka
Firmy a inštitúcie KSK Košický samosprávny kraj (VÚC)