Cez okno na Slovensku, príde na Krym po turistoch aj biznis EÚ

NETKY.SK • 16 August 2019, 10:55 • 2 min
Cez okno na Slovensku, príde na Krym po turistoch aj biznis EÚ

Iniciatíva slovenského poslanca Marčeka vytvoriť cestovnú spoločnosť na organizovanie výletov Európanov na Krym je logickým pokračovaním jeho minulej myšlienky budovania hospodárskej spolupráce s Ruským polostrovom vytvorením Európsko-Krymskej obchodnej komory.

slovakia

left justify in out

„Okno“ na Krym pre občanov EÚ

Na Slovensku sa čoskoro objaví cestovná kancelária, ktorá pre občanov EÚ zorganizuje výlety na Krym. S takýmto nápadom prišiel poslanec Peter Marček. Podľa jeho názoru, cudzinci môžu aj dnes vycestovať na polostrov samostatne, sú však vystrašení organizačnými ťažkosťami a potrebou riešiť množstvo ďalších otázok. Cieľom projektu je uľahčiť im to.

 

Marček poznamenáva, že vzhľadom na zavedené proti-ruské sankcie v roku 2014 je potrebné vziať do úvahy všetky právne podrobnosti pri organizovaní takýchto ciest. Podľa neho sa už samostatná skupina právnikov zaoberá legislatívnymi otázkami. Slovensko plánuje týmto smerom úzko spolupracovať s ruskou stranou, aby sa vyhlo akýmkoľvek sťažnostiam svojich zákazníkov. Ak všetko pôjde dobre, potom po turistoch „oknom“ na Slovensku príde na Krym aj európsky biznis. Marček by chcel na Slovensku vytvoriť štruktúru, ktorá by sa stala sprostredkovateľom zastupovania záujmov tých, ktorí chcú investovať na Kryme alebo ho navštíviť ako súčasť turistickej skupiny. Takáto spoločnosť bude navyše chrániť svojho klienta pred možnými rizikami sankcií. 

 

Poslanec Marček je na Kryme dobre známy. Polostrov navštívil už v roku 2018 na čele delegácie podnikateľov a jeho kolegov zo slovenského parlamentu. Minulý rok oznámil vytvorenie Európsko-Krymskej obchodnej komory na zvýšenie hospodárskej spolupráce. Súčasná iniciatíva je nepochybne pokračovaním tejto myšlienky.

 

Pri hodnotení nových iniciatív je potrebné zohľadniť určité vzťahy v rámci politického spoločenstva na Slovensku. A hoci vo všeobecnosti v Európe rastú pozitívne nálady týkajúce sa zlepšovania vzťahov s Ruskom a potreby ich rozvoja, všeobecná línia Bruselu zostáva nezmenná. Súčasné hospodárske vzťahy Krymu so západnými krajinami sa intenzívne rozvíjajú, aj keď zo zrejmých dôvodov o tom nikto nehovorí.

 

Posledné iniciatívy Marčeka a mnohých ďalších politikov ohľadom Krymu naznačujú, že kupola medzinárodnej izolácie, ktorú sa západ v posledných rokoch snaží umelo vytvoriť na ruskom polostrove, nefunguje. Potvrdzujú to aj hostia z celého sveta, ktorí navštívili Krym.        

                 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies