V Hongkongu sa opäť zišli desaťtisíce demonštrantov, trvajú na svojich požiadavkách

V parku v centre Hongkongu sa v nedeľu napriek silnému dažďu opäť zišli desaťtisíce demonštrantov. Vláde chcú ukázať, že sa nevzdajú svojich požiadaviek, medzi ktorými je oficiálne zrušenie návrhu zákonu o vydávaní ľudí podozrivých z trestnej činnosti do Číny či vyšetrenie použitia policajnej sily voči demonštrantom.

18.08.2019 12:43 , aktualizované: 20:38
HongKong protest demonštrácia Foto: ,
V centre Hongkongu sa v nedeľu napriek silnému dažďu opäť zišli desaťtisíce demonštrantov.
debata (92)

„Budeme tu stáť, budme konať, kým nebudú reagovať. Spolu sme silnejší,“ uviedla účastníčka protestov Harley Hoová. Hoci uplynulé protesty poznačilo násilie, organizátori dúfajú, že tentoraz budú demonštrácie „úplne pokojné“.

Podľa organizátorov sa na nedeľnom prodemokratickom proteste v Hongkongu zišlo najmenej 1,7 milióna ľudí. Podľa ich údajov toto číslo ešte nezahŕňa tých, ktorým sa do Viktóriinho parku, kde sa pochod začal, nepodarilo dostať pre dopravné obmedzenia. Plná účasť by vraj spravila z protestu ešte väčšie zhromaždenie, ako bol obrovský júnový pochod, počas ktorého organizátori odhadli účasť na dva milióny ľudí. Polícia svoje odhady, ktoré sú tradične výrazne nižšie, zatiaľ nezverejnila. Organizátori tiež uviedli, že protest bol na rozdiel od predchádzajúcich úplne pokojný.

„Obyvateľov Hongkongu už protesty unavujú, je to skutočne to posledné, čo si želajú. Je hrozné teplo a prší. Prísť sem sa úprimne rovná podstúpeniu mučenie,“ povedal agentúre Reuters 24-ročný študent Jonathan. „Musíme tu ale byť, pretože nemáme na výber. Musíme pokračovať, kým nám vláda nepreukáže patričný rešpekt,“ dodáva.

„Keď sme boli mladí, nepremýšľali sme o tom. Ale teraz sa ma môj syn pýta, čo s ním bude po roku 2047,“ hovorí učiteľka dejepisu. Naráža pritom na spoločnú deklaráciu Číny a Británie z roku 1984, ktorá zakotvuje princíp „jednej krajiny, dvoch systémov“ a ktorej cieľom je do roku 2047 uchovať kapitalistické zriadenie Hongkongu a jeho spôsob života. „Prídem znova a znova. Netušíme, ako to dopadne. Ale budeme stále bojovať,“ uzatvára.

Hongkonskí prodemokratickí aktivisti organizovali zhromaždenia aj v sobotu. Tisícky protestujúcich popoludní pochodovali v dvoch mestských štvrtiach na polostrove Kowloon. Niektorí demonštranti hádzali na sídlo pročínskej hongkonskej federácie odborových zväzov vajcia a striekali graffity. Pročínski demonštranti, ktorí sa tiež zhromaždili v meste, vyjadrili nesúhlas s konkurenčným zhromaždením a podporili políciu. Prodemokratických aktivistov označili za „vzbúrencov bez zdravého rozumu“.

Prodemokratickí aktivisti v utorok zablokovali dva terminály hongkonského letiska a narušili tým jeho prevádzku. Protestujúci takisto fyzicky napadli dvoch mužov. Hovorkyňa čínskeho štátneho úradu pre Hongkong a Macao Sü Lu-jing vyjadrila nesúhlas s týmito činmi.

Požiadavky účastníkov protestného hnutia zahŕňajú rezignáciu pročínskej šéfky miestnej administratívy Carrie Lamovej, demokratické voľby a nezávislé vyšetrenie policajných zásahov. Prodemokratické protesty otriasajú Hongkongom už jedenásť týždňov a nie sú žiadne náznaky, že by slabli.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Hongkong #demoštrácia