Foto: Unsplash

V dobe klimatických zmien nevyzerá budúcnosť veľmi ružovo.

To, že sme blízko k záhube, nie je žiadne tajomstvo. Obzvlášť, keď pomyslíme na súčasné najväčšie riziko, ktorému čelíme. Téma klimatických zmien sa stala prítomnou v našich životoch takmer každý deň. Dostávame sa teda do fázy, kedy nás koľkokrát správy z oblasti tejto problematiky občas viac otravujú, ako aktívne informujú. Treba však čeliť faktom, ktoré v tomto prípade nehrajú v náš prospech.

Okrem toho však občas treba čeliť nielen faktom, ale aj špekuláciám. Pochopiteľne nehovoríme o konšpiračných teóriách, ale o novom reporte, na ktorý upozorňuje portál IFL Science. V tomto reporte dali vedci dokopy niekoľko spôsobov, kvôli ktorým by sme mohli dospieť k záhube a zničeniu vlastnej rasy. Vedci z Cambridgu dali dohromady tento zoznam, aby sa prípadným hrozbám mohli vyhnúť. V jednoduchosti teda ide o preventívneho strašiaka, ktorý však podnecuje zaujímavé myšlienky.

Enviromentálne hrozby

Samotná štúdia je rozdelená do troch rôznych kategórii, pochopiteľne sa však začína pri tej, ktorá má v súčasnosti k realite najbližšie. Enviromentálna hrozba alebo inými slovami zmieňované klimatické zmeny, sa v súčasnosti blížia ku kritickému bodu, z ktorého čoskoro nebude návratu. Vedci vysvetľujú, ako bude topenie ľadovcov smerovať k nedostatku jedla, vody a energetických zdrojov.

Unsplash

Technologické hrozby

Za enviromentálnymi hrozbami nasledujú tie technologické. Nie je to tak dávno, čo sa nechal Elon Musk počuť, že by sme mali byť veľmi opatrní pri vývoji umelej inteligencie. Desivé scenáre, ktoré sme napríklad mohli vidieť vo filme Ja, Robot majú totiž dnes bližšie k pravde, ako kedykoľvek predtým. Umelá inteligencia, ktorá je naprogramovaná k autonómii, by si jedného dňa mohla pokojne vyvinúť takú kapacitu, ktorá by jej umožnila zamerať sa na vlastné hodnoty a úmysly.

Unsplash

Biologické hrozby

Biologické hrozby však majú tiež blízko k realite a to najmä kvôli stále sa narastajúcemu trendu bio-inžinierstva. Toto by mohlo spôsobiť vyvinutie patogénov, ktoré by mohli nakaziť vodu či potravinové zdroje, alebo by sa dokonca mohli šíriť aj vzduchom. Dopredu smeruje aj úprava génov, čo by však mohlo mať za následok vývoj biologických zbraní, ktoré dokážu útočiť iba na ľudí s istou genetickou zložkou a tým pádom by zaberali len na určité etniká.

Unsplash
iflscience.com
Uložiť článok

Najnovšie články