Tvrdý brexit môže viesť k nedostatku potravín, palív a liekov

NETKY.SK • 18 August 2019, 11:24 • 2 min
Tvrdý brexit môže viesť k nedostatku potravín, palív a liekov

BRATISLAVA - Brexit bez dohody by mohol v Británii viesť k nedostatku potravín, palív a liekov a k tvrdej hranici medzi Írskom a Severným Írskom. Vyplýva to z uniknutých oficiálnych dokumentov britskej vlády, ktoré zverejnil nedeľník Sunday Times. Informuje o tom portál news.sky, ktorý konštatuje, že podľa nedeľníka prognóza z dielne úradu vlády načrtáva skôr najpravdepodobnejšie následné šoky brexitu bez dohody a nie najhoršie scenáre.

slovakia

left justify in out

Dokumenty ukázali, že 85 percent nákladných automobilov využívajúcich hlavné hraničné priechody na kontinent "pravdepodobne nebude pripravených" pre francúzsku colnú kontrolu. To znamená, že problémy v prístavoch budú potenciálne trvať až tri mesiace, kým sa preprava zlepší, uviedol nedeľník Sunday Times. Britská vláda si zároveň myslí, že je pravdepodobné obnovenie tvrdej hranice medzi Írskom a Severným Írskom, keďže terajšie plány na vyhnutie sa rozsiahlym kontrolám sa ukážu ako neudržateľné.

 

obrazok


Viac ako sto britských poslancov vyzvalo premiéra Borisa Johnsona, aby okamžite zvolal schôdzu parlamentu, ktorá by mala trvať až do brexitu, informuje news.sky. "Naša krajina je na pokraji ekonomickej krízy, keďže sa ženieme k brexitu bez dohody, ktorý bude mať okamžitý vplyv na dodávky potravín a liekov, poškodí našu ekonomiku, pracovné miesta, verejné financie, verejné služby, univerzity a dlhodobú ekonomickú bezpečnosť," napísali poslanci.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona