Známy britský politik poprial Grete Thunberg smrť

NETKY.SK • 16 August 2019, 08:40 • 2 min
Známy britský politik poprial Grete Thunberg smrť

BRATISLAVA - Kde sú hranice slobody slova? Táto otázka momentálne rezonuje na britskej verejnosti. Vyvolal ju popredný politik Arron Banks, ktorý svojím príspevkom na Twitteri zaprial mladučkej ekologickej aktivistke smrť.

slovakia

left justify in out

Arron Banks, jeden z najagilnejších aktivistov za brexit, ktorý sa významnou mierou pričinil o to, že Briti hlasovali v roku 2016 za vystúpenie z EÚ, vo štvrtok, len deň po tom, čo známa ekologická aktivistka Greta Thunberg vyštartovala z anglického Plymouthu na dvojtýždňovú plavbu jachtou do New Yorku, zverejnil na Twiítteri odkaz na jej fotografiu na jachte a pripísal k nej: "August je čas tých najšialenejších jachtárskych havárií."

 

img

Poslankyňa za Stranu zelených Anglicka a Walesu (GPEW) Caroline Lucas vzápätí Banksa nahlásila Twitteru, ten sa však vyjadril, že s týmto Banksovým výrokom nemá žiadny problém. "Z bezpečnostných dôvodov a tiež z dôvodu zachovania súkromia sa nevyjadrujeme k súkromným profilom," uviedol hovorca spoločnosti a dodal, že Twitter "berie veľmi vážne vyhrážanie sa násilím a v prípade, keď a ak boli porušené pravidlá Twitteru, podniká konkrétne kroky". Banksov príspevok však podľa informácií, ktoré z Twitteru získala BBC, údajne žiadne pravidlá neporušil.

Samotný autor nenávistného príspevku proti Grete sa bráni, že išlo len o vtip a tvrdí, že jeho kritici "nemajú zmysel pre humor". "Želáte potencionálne smrteľnú nehodu šestnásťročnému dievčaťu? Prečo?" pýta s Banksa na Twitteri istá Amanda Abbington. Banks zatiaľ kritiku na svoju adresu označil za sústredenú akciu "hlúpej twitterovskej luzy".

 


Greta Thunberg si zvolila na cestu do New Yorku jachtu namiesto lietadla, keďže využívanie lietadiel podľa vedcov produkuje obrovskú uhlíkovú stopu a výrazne tak prispieva k zhoršovaniu situácie v súvislosti so svetovou klímou. Plavbu, na ktorej ju sprevádzajú jej otec a švédsky dokumentarista Nathan Grossman, absolvuje 18-metrovou jachtou Malizia II, ktoré vyrába elektrinu pomocou solárnych panelov a podvodných turbín.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

‪Good news!‬ ‪I’ll be joining the UN Climate Action Summit in New York, COP25 in Santiago and other events along the way.‬ ‪I’ve been offered a ride on the 60ft racing boat Malizia II. We’ll be sailing across the Atlantic Ocean from the UK to New York in mid August.‬ The science is clear. We must start bending the emissions curve steeply downwards no later than 2020, if we still are to have a chance of staying below a 1,5 degrees of global temperature rise. We still have a window of time when things are in our own hands. But that window is closing fast. That is why I have decided to make this trip now. During the past year, millions of young people have raised their voice to make world leaders wake up to the climate and ecological crisis. Over the next months, the events in New York and Santiago de Chile will show if they have listened. Together with many other young people across the Americas and the world, I will be there, even if the journey will be long and challenging. We will make our voices heard. It is our future on the line, and we must at least have a say in it. The science is clear and all we children are doing is communicating and acting on that united science. And our demand is for the world to unite behind the science. ‪#UniteBehindTheScience‬

Príspevok, ktorý zdieľa Greta Thunberg (@gretathunberg),



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona